CNAS: Rectificarea bugetului va acoperi până la sfârşitul anului contravaloarea noilor medicamente recent introduse în programe

Rectificarea bugetului CNAS, aprobată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 101/2018, înseamnă suplimentarea cu 600 milioane lei a creditelor bugetare de care dispune instituţia pentru acest an, precum şi a creditelor de angajament cu 1.546 milioane lei, astfel că CNAS reuşeşte să acopere până la sfârşitul anului contravaloarea noilor medicamente, a materialelor sanitare şi a consumabilelor moderne recent introduse în programele naţionale de sănătate, arată un comunicat de presă al instituţiei.

RomaniaTV.net
29 nov. 2018, 09:39
CNAS: Rectificarea bugetului va acoperi până la sfârşitul anului contravaloarea noilor medicamente recent introduse în programe

Potrivit sursei citate, în cadrul rectificării se efectuează şi o redistribuire de credite bugetare şi de angajament, în sumă totală de câte 60 milioane lei, între capitolele bugetului CNAS.

Totodată, în cadrul instituţiei s-a efectuat şi o analiză a execuţiei bugetare din acest an, identificându-se şi alte fonduri care au fost redirecţionate, astfel încât să se asigure necesarul de medicamente, servicii şi dispozitive medicale până la sfârşitul anului în curs, conform estimărilor bazate pe consumul lunar mediu.

În comunicat se arată că, pe baza acestor fonduri suplimentare, CNAS reuşeşte să acopere până la sfârşitul anului şi contravaloarea noilor medicamente, a materialelor sanitare şi a consumabilelor moderne recent introduse în programele naţionale de sănătate. Printre acestea se numără sistemele de monitorizare continuă a glicemiei pe bază de senzori şi pompele de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei din programul naţional de diabet, dar şi tratamentul amiotrofiei spinale cu medicamentul nusinersen, deosebit de costisitor, din programul naţional de boli rare.

Rectificarea bugetară permite şi asigurarea continuităţii serviciilor de dializă, inclusiv pentru un număr de 631 de pacienţi nou introduşi în programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică.

O altă ţintă a suplimentării financiare este încheierea de contracte cu noi unităţi sanitare de radioterapie, pentru creşterea accesului bolnavilor din judeţele Cluj, Constanţa şi Iaşi la acest tip de tratament, în cadrul programului naţional de oncologie, se mai arată în comunicat.