CNATDCU: Codruţ Olaru, procuror CSM şi fost şef DIICOT, nu şi-a plagiat lucrarea de doctorat

CNATDCU a stabilit că procurorul CSM Codruţ Olaru nu şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Decizia CNATDCU a fost luată cu 31 de voturi "pentru" şi 5 abţineri.

RomaniaTV.net
29 apr. 2020, 07:26
CNATDCU: Codruţ Olaru, procuror CSM şi fost şef DIICOT, nu şi-a plagiat lucrarea de doctorat

Procurorul Codruţ Olaru, membru CSM şi fost şef al DIICOT, nu a plagiat lucrarea de doctorat, este concluzia specialiştilor de la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, potrivit Mediafax.

Lucrarea „Particularităţile crimei organizate în România” a fost susţinută de Codruţ Olaru în 2013 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, iar coordonatorul a fost fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader.

Anul trecut, Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca a cerut eliminarea din CSM a lui Codruţ Olaru pe motiv că lucrarea sa „Particularităţile crimei organizate în România” prezintă „un plagiat multiplu”.

„Confirmăm că lucrarea prezintă un plagiat multiplu şi decide publicarea faptelor de plagiat în Indexul Operelor Plagiate. Întrucât prin lipsa de integritate dovedită, autorul – procuror reprezintă o potenţială vulnerabilitate pentru justiţia din România, solicităm îndepărtarea autorului din toate instituţiile statului. Cetăţeanul Codruţ Olaru să fie înlăturat din CSM şi din toate instituţiile statului, inclusiv cele ale Ministerului Public! Un procuror care este dispus să facă dovada unei calităţi profesionale excepţionale prin intermediul unei scrieri contrafăcute, care foloseşte plagiatul pentru înşelarea unei comunităţi de cititori avizaţi, reprezintă o vulnerabilitate permanentă a sistemului de justiţie”, se arată într-un comunicat al GRAUR de anul trecut.

Reprezentanţii asociaţiei subliniau atunci că, în urma apariţiei în presă a unor informaţii cu privire la suspiciunile de plagiat în cazul lui Codruţ Olaru, procuror şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii, s-a verificat profesionist în mod amănunţit lucrarea respectivă şi s-a constatat că afirmaţiile care privesc faptele de plagiat ”se dovedesc a fi veridice şi consistente”.