CNCD: Alocaţiile diferenţiate nu respectă Constituţia

Preşedintele Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, consideră că textul Constituţiei nu permite vreo diferenţiere în ceea ce priveşte acordarea alocaţiilor pentru copii, dar Guvernul poate acorda alte ajutoare pentru familiile defavorizate.

28 mai 2015, 18:20
CNCD: Alocaţiile diferenţiate nu respectă Constituţia

Csaba Asztalos a explicat, pentru Mediafax, că singura condiţie pusă de Constituţie pentru a beneficia de alocaţie este de a fi copil.

Astfel, potrivit articolului 49, „statul acordă alocaţii pentru copii şi ajutoare pentru îngrijirea copilului bolnav ori cu handicap”. Pe de altă parte, acelaşi articol mai prevede că „alte forme de protecţie socială a copiilor şi a tinerilor se stabilesc prin lege”.

Asztalos subliniază că, în interpretarea sa, textul Constituţiei nu permite vreo diferenţiere în ceea ce priveşte acordarea alocaţiilor pentru copii, dar că Guvernul poate gândi alte forme de ajutor pentru copiii din familii defavorizate.

De altfel, a amintit el, există o decizie a Curţii Constituţionale (277/2006) prin care limitările în ceea ce priveşte acordarea alocaţiilor au fost declarate neconstituţionale.

CITEŞTE ŞI Guvernul ia în calcul să acorde ALOCAŢII diferenţiate. CCR, sesizată pe această temă VIDEO

Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată atunci de Victor Tatoiu, soţul Monicăi Tatoiu, pentru că fiul lor, Victor Alexandru Tatoiu, care era înscris la Şcoala americană, nu primea alocaţie. Legea nr.61/1993 privind alocaţiile de stat condiţiona acordarea alocaţiei de stat de urmarea unei forme de învăţământ general obligatoriu.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale aceste prevederi.

Anterior, Victor Tatoiu a sesizat şi CNCD, care a decis că este un caz de discriminare, a mai spus Asztalos.