CNS îndeamnă la „nesupunere civică” pentru apărarea integrităţii Ţinutului Secuiesc

Consiliul Naţional Secuiesc face apel la locuitorii din secuime să apere integritatea Ţinutului Secuiesc folosind toate mijloacele democratice, inclusiv nesupunerea civică, precizând însă că un eventual protest trebuie să respecte "principiul non-violenţei, al solidarităţii şi al gradualităţii".

RomaniaTV.net
19 nov. 2011, 19:17
CNS îndeamnă la „nesupunere civică” pentru apărarea integrităţii Ţinutului Secuiesc

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a aprobat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, o hotărâre prin care face apel la populaţia din secuime ca, folosind toate mijloacele, inclusiv nesupunerea civică, să apere principiul formulat la Adunarea Aleşilor Locali din Secuime, şi anume acela că Ţinutul Secuiesc este indivizibil şi că singura variantă acceptabilă pentru CNS este ca Ţinutul Secuiesc să formeze o regiune cu statut special.

În hotărâre se subliniază că nesupunerea civică este considerată de CNS o ultimă formă de protest, pentru cazurile în care nu se poate apăra integritatea teritorială a Ţinutului Secuiesc în alt fel.

În acest context, CNS stabileşte principiile unei eventuale forme de protest, şi anume „principiul non-violenţei, al solidarităţii şi al gradualităţii”.

„Hotărârea este una de principiu, care doreşte să aducă mai aproape ideea nesupunerii civice de colectivitatea atinsă de o împărţire administrativă neconvenabilă pentru colectivitatea respectivă. Deci trebuie să înţeleagă că există acest mijloc democratic şi paşnic, non-violent, şi trebuie să cunoască din timp care sunt regulile de bază. Este ultima formă de protest la care am recurge, deoarece sperăm că nu va fi necesar. Am foarte mare încredere că soluţia propusă de comisia Stanomir (comisia prezidenţială privind modificarea Constituţiei – n.r.) va fi totuşi ascultată de partidele politice”, a declarat preşedintele CNS, Izsak Balazs.

Prefectura Covasna a solicitat Consiliului Judeţean să revoce hotărârea prin care a aprobat organizarea unui referendum local, în 11 martie 2012, privind înfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale Ţinutul Secuiesc, întrucât nu are bază legală.

Subprefectul judeţului Covasna Valentin Ionaşcu a declarat, sâmbătă, că a trimis o solicitare Consiliului Judeţean Covasna pentru a revoca hotărârea prin care a aprobat organizarea unui referendum local, în 11 martie 2012, privind modificarea limitelor teritoriale ale judeţului şi înfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale Ţinutul Secuiesc.