CNSAS primeşte răspunsuri de la serviciile secrete pe dosarul Mircea Dumitru

Dosarul întocmit de Securitate ministrului Educației, Mircea Dumitru, este reanalizat de CNSAS, procedura fiind într-o etapă preliminară - au fost trimise scrisori către serviciile secrete care dețin arhive ale Securității comuniste și au început să vină răspunsurile, au declarat, pentru Digi24.ro, surse din Colegiul CNSAS.

RomaniaTV.net
05 oct. 2016, 13:19
CNSAS primeşte răspunsuri de la serviciile secrete pe dosarul Mircea Dumitru

Reverificarea dosarului lui Mircea Dumitru nu are legătură cu acuzațiile formulate de publicațiile Evenimentul zilei și de Adevărul, care au afirmat că Mircea Dumitru ar fi fost colaborator al Securității în anii 80 sub numele conspirativ Negulescu și că ar fi turnat studenți străini, acuzații respinse de ministrul Dumitru.

Potrivit legii după care funcționează CNSAS, o persoană care este numită în funcții de demnitate publică,chiar dacă are o adeverință care atestă că nu a colaborat cu Securitatea, de fiecare dată când este învestită în Guvern, Parlament sau alte instituții, este verifică de fiecare dată de CNSAS (Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității).

Mircea Dumitru: Am văzut o adeziune cu Securitatea, dar nu este scrisul meu

Reverificarea înseamnă două lucruri. Primul se referă la interogarea serviciilor secrete care mai au dosare ale Securității. Serviciile au păstrat o parte din arhiva Securității, sub 10% din totalul dosarelor DSS (Departamentul Securității Statului), care au fost considerate de siguranță națională (între ele aflându-se și dosare operative, adică referitoare la persoane care se află în legătură cu serviciile secrete și după 89). Astfel, la o nouă interogare, serviciile vor stabili dacă pot ceda sau nu CNSAS un dosar pe care să-l scoată din sfera siguranței naționale. Verificarea îi cuprinde pe toți membrii Guvernului, iar Mircea Dumitru se numără printre cei mai noi miniștri, venit odată cu remanierea din vară a Cabinetului Cioloș.

Citeşte şi: SRI a predat dosarul de reţea de la Securitate al lui Mircea Dumitru. CNSAS a decis că nu a făcut poliţie politică

În al doilea rând, reverificarea unui dosar înseamnă cercetarea propriei arhive a CNSAS, aflată în custodia Consiliului. Practic, într-un caz precum cel al ministrului Mircea Dumitru, care a primit adeverință de necolaborare în anul 2007 din partea CNSAS, presupune că se verifică dacă din cercetarea altor dosare (cel mai adesea de persoane urmărite, denumite obiective ale Securității) pot apărea date noi referitoare la persoana căutată. Potrivit surselor noastre, care includ cercetători și membri ai Colegiului CNSAS, până în acest moment, CNSAS nu deține elemente noi, care să fi modificat certificatul din 2007 pe care Mircea Dumitru l-a primit, care atesta neapartenență și necolaborare cu Securitatea.