CNSC s-a pronunţat anul trecut pe licitaţii publice estimate la circa 10 miliarde de euro

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a pronunţat decizii în cazul unor licitaţii publice cu o valoare estimată a procedurilor de 9,9 miliarde de euro, a afirmat luni preşedintele CNSC, Lehel-Lorand Bogdan, transmite Agerpres. El a făcut aceste afirmaţii la prezentarea raportului de activitate pe anul 2013 al acestei instituţii.
Romania TV
28 apr. 2014, 12:49
CNSC s-a pronunţat anul trecut pe licitaţii publice estimate la circa 10 miliarde de euro

Raportul pe anul 2013 relevă că valoarea procedurilor cu decizii de admitere a contestaţiilor şi de respingere este relativ egală – 4,975 de miliarde euro pentru admitere şi 4, 917 miliarde de euro pentru respingere.

Din valoarea totală anuală a procedurilor iniţiate în Societatea pentru Excelenţă în Administraţia Publică (SEAP) – 16,885 miliarde euro, CNSC s-a pronunţat pe proceduri de atribuire cu o valoare estimată la 59,59% din valoarea totală a procedurilor iniţiate pe platforma electronică de achiziţii.

Pe de altă parte, dintre deciziile CNSC din 2013, doar 868 (15,14%) au fost atacate la Curţile de Apel, fiind desfiinţate de către acestea doar 69 de decizii şi 70 modificate parţial.

‘Deci, 97,57% dintre decizii au rămas definitive şi irevocabile, fapt ce menţine gradul de credibilitate şi încredere foarte înalt al acestei instituţii’, a spus preşedintele CNSC.
CNSC, care a soluţionat contestaţiile formulate de operatorii economici în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a înregistrat 5.739 de contestaţii în 2013, iar de la înfiinţare sa, în septembrie 2006, şi până la 31 decembrie 2013 – un total de 47.280 de contestaţii.

Valoarea totală estimată a procedurilor pentru contracte de achiziţie publică în care CNSC a anulat procedura de atribuire este de 575,990 milioane euro, iar valoarea procedurilor de atribuire pentru care s-au dispus măsuri de remediere este aproximativ 4,40 miliarde euro.

Potrivit raportului de activitate al CNSC pentru anul 2013, din totalul contestaţiilor formulate anul trecut la CNSC, 2.333 (40,65%) au vizat documentaţia de atribuire, în timp 3.406 (59,35%) au fost îndreptate împotriva rezultatului procedurii.

Totodată, dintre cele 5.739 de contestaţii înregistrate la CNSC, 2.207 (38,46%) au vizat proceduri de atribuire a contractelor de achiziţie publică finanţate din fonduri europene, în timp 3.532 (61,54%) au fost formulate în cadrul unor proceduri de atribuire a contractelor de achiziţie publică finanţate din fonduri publice interne.

Contestaţiile au fost clasificate în funcţie de obiectul contractului de achiziţie publică: 2.542 (44,29%) pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică având ca obiect execuţia de lucrări, 1.490 (25,96%) pentru atribuirea de contracte privind furnizarea de produse şi 1.707 (29,74%) vizând contractele de achiziţie publici având ca obiect prestarea de servicii.

În 2013, pentru 2.000 (34,90%) de decizii CNSC a dispus admiterea contestaţiilor şi pentru 3.730 (65,10%) decizii a dispus respingerea acestora.

Contestaţiile admise s-au finalizat în cea mai mare parte (1.876 decizii) cu remedierea procedurilor de atribuire, în acord cu respectarea prevederilor legale şi doar 124 decizii (dintre acestea 37 de proceduri de atribuire fiind finanţare din fonduri europene) au fost pentru anularea procedurii de atribuire, remedierea fiind imposibil de efectuat fără încălcarea prevederilor legale.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Horoscop zilnic, duminică, 11 mai 2025. Drum pentru Gemeni
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
Fostul sat pescăresc de pe marginea Dunării, cu plaje sălbatice și restaurante ascunse. O alternativă la litoral
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Știrea care i-a îngrozit pe români. Ce subiect a devenit un fake
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Povestea tristă de viață a 'prințului adormit' din Arabia Saudită. De două decenii se află în comă, în urma unui accident rutier cumplit 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru românii care au muncit 10 ani în grupe de muncă! Cum se face de fapt calculul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Străinii mi-au dezvăluit traumele de familie” – ce se întâmplă într-o ședință de constelații familiale