CNSU: România cere asistenţă internaţională pentru asigurarea medicamentelor necesare în tratarea pacienţilor cu variolei maimuţei DOCUMENT

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, joi, hotărârea prin care România solicită asistenţă internaţională, prin Mecanismul de Protecţie Civilă, pentru asigurarea unor medicamente necesare pacienţilor infectaţi cu variola maimuţei.

29 sept. 2022, 15:16
CNSU: România cere asistenţă internaţională pentru asigurarea medicamentelor necesare în tratarea pacienţilor cu variolei maimuţei DOCUMENT

CNSU s-a reunit, joi, ca urmare a adresei transmise de Ministerul Sănătății și în contextul declarării de către Organizația Mondială a Sănătății a focarului de variola maimuței ca urgență de sănătate publică de interes internațional.

CNSU, şedinţă de urgenţă din cauza variolei maimuţei

Citeşte şi Medicii de familie acuză Ministerul Sănătății de ”lipsă de interes pentru PNRR”. Ce i-a supărat pe doctori

Comitetul Național pentru Situații de Urgență, desfășurat în format hibrid, a adoptat astăzi Hotărârea privind transmiterea solicitării de asistență internațională, prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, pentru accesarea dozelor de medicamente necesare tratării unui număr de aproximativ 150 pacienți infectați cu virusul variola maimuței.

Urmare a aprobării acestei hotărâri, Departamentul pentru Situații de Urgență va dispune măsurile necesare în vederea activării Mecanismului European de Protecție Civilă în scopul identificării posibilităților de sprijin.

Ședința CNSU a avut loc ca urmare a adresei transmise de Ministerul Sănătății și în contextul declarării de către Organizația Mondială a Sănătății, în data de 23.07.2022, a focarului de variola maimuței ca urgență de sănătate publică de interes internațional.

HCNSU nr 41 din 29 09 2022

Ministerul Sănătății a luat decizia de a declanșa Mecanismul European de protecție civilă pentru asigurarea tratamentului pacienților diagnosticați cu variola maimuței

Comisia Europeană a informat statele membre că sunt disponibile 10.008 tratamente cu antiviralul Tecovirimat pentru infecția cu variola maimuței. Iar țările membre pot accesa aceste tratamente prin mecanismul european de protecție civilă.

Pentru a beneficia de tratament, Ministerul Sănătății a solicitat prin Departamentul pentru Situații de Urgență activarea acestui mecanism european pentru aproximativ 150 de persoane.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, luni, că două noi cazuri de variola maimuţei au fost confirmate în România.

Până în prezent, în România au fost diagnosticaţi cu variola maimuţei 40 de pacienţi.

Citeşte şi Scandalul Arafat-Rafila se reactivează: „Încearcă permanent să distrugă UPU, un sistem funcţional”