Coada-calului elimină acidul uric

Când concentrația de acid uric din sânge este prea mare, pot să apară probleme articulare sau urinare. Din fericire, există plante precum coada-calului care ajută la eliminarea excesului acestui compus din organism.
Iulian Tudor
28 iun. 2018, 11:48
Coada-calului elimină acidul uric

O mare parte din acidul uric este dizolvat în sânge, fiind filtrat de rinichi și apoi eliminat prin urină și fecale. Acidul uric în exces în sânge începe să se acumuleze sub formă de microcristale de urat ce se depun la nivelul articulaţiilor, declanşând guta sau încarcă aparatul renal, producând litiaza urinară. Organismul unei persoane produce acid uric în urma procesului de descompunere a purinelor.

Deşi se găsesc în mod natural în corpul uman, există anumite alimente, precum peşte, sparanghel, ciuperci care contribuie la creşterea valorilor acestora. 

Are efect diuretic

Prin conţinutul bogat în bioxid de siliciu, saponină, flavonozide şi uleiuri esenţiale, coada-calului are acţiune diuretică.

Bogat în uleiuri volatile, care îi imprimă o acţiune antimicrobiană, şi săruri de potasiu, ceaiul de coada-calului se foloseşte ca antiseptic şi diuretic în boli de rinichi. Ajută la tratarea pietrelor la rinichi, în special în cazul pietrelor formate din acid uric, asociate, de regulă, și cu apariţia gutei.

În caz de gută, boală caracterizată prin creşterea concentraţiei acidului uric din sânge şi depunerea de uraţi, în special, la nivelul articulaţiilor, se recomandă un decoct pe care îl prepari din 1 linguriţă de plantă la 1 cană de apă fiartă. Se beau 3-4 căni pe zi. În general, pietrele la rinichi provenite din acidul uric se formează atunci când excreția acidului uric în urină este scăzută.

O infuzie de coada-calului va curăţa organismul de toxine şi va ajuta, totodată, la eliminarea excesului de apă. Se prepară din 2 linguri de plantă uscată la 1 cană cu apă fiartă şi se beau 2 căni pe zi. 

Tratează infecţiile urinare 

Datorită proprietăţilor sale antimicrobiene şi antiseptice, coada-calului poate fi folosită şi ca remediu împotriva infecţiilor urinare, întrucât ajută la eliminarea lor şi ameliorează durerile. Pentru a-i spori eficienţa, se recomandă prepararea unei infuzii din coada-calului combinată cu merişor. Ai nevoie de 2 linguriţe din fiecare la 1 cană cu apă clocotită. Poţi bea câte 2 căni pe zi, până când simptomele dispar. 

Protejează stomacul 

În tulburările digestive, ceaiul din coada-calului combate aciditatea crescută şi are beneficii în ulcerul gastric. Ceaiul se prepară din 4-5 linguriţe de plantă mărunţită la 1,5 litri de apă. Se lasă la fiert 10 minute, se strecoară şi se beau 2 căni în cursul zilei. Unii specialişti recomandă maceratul de plantă la rece, deoarece are un efect diuretic mai mare. Pentru macerat, se pun câteva linguriţe cu pulbere într-un litru de apă şi se lasă la macerat câteva ore, după care se filtrează şi se bea de-a lungul unei zile. 

Bun expectorant

În caz de afecţiuni ale aparatului respirator, precum bronşită sau pneumonie, coada-calului are efect bronhodilatator şi expectorant. Se poate lua câte 1 linguriţă cu pulbere de plantă de 3 ori pe zi sau se poate prepara un decoct din 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml de apă. Se fierbe 15 minute, după care se bea de 3 ori pe zi, între mese. De asemenea, coada-calului este eficientă şi în tratarea faringoamigdalitei şi a gingivitei. În acest caz, se poate face gargară cu infuzie de coada-calului. Infuzia o prepari din 2 linguriţe de plantă la 500 ml de apă clocotită. 

Află AICI cum previi bolile cauzate de excesul de acid uric

 

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Stațiunea de pe litoralul românesc unde o noapte de cazare costă doar 35 de lei. E adorată de români, iar bugetul e unul prietenos
Capital.ro
România este în elita mondială. Nu ne poate întrece nimeni. Suntem pe primul loc
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Este vestea momentului pentru românii care au credite la bancă!
Adevarul
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Bătaie în Parlamentul României. I-a spart nasul
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mama tinerei moarte în accidentul de la Codăești a cedat! Aștepta să își vadă fiica în rochie de mireasă, dar Ionela s-a întors acasă în sicriu
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză completă iunie 2024
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Ciclonul care afectează România: Meteorologii ANM au emis un cod galben de instabilitate atmosferică și cantități însemnate de apă. Care sunt zonele vizate și de când intră în vigoare codul
Capital.ro
Ungurii ne dau clasă. Succes imens chiar în inima României. Ce au făcut în Transilvania
StirileBZI
Coșul de produse e mai ieftin în Grecia decât în România! Cât plătesc românii în supermarketuri
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Tragedie în Bistrița: Bărbat găsit mort în mașină, după ce trecătorii l-au crezut adormit. Ancheta ridică semne de întrebare
MediaFlux
DOCUMENTUL pentru RECALCULAREA PENSIEI! Trebuie COMPLETAT OBLIGATORIU
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'