Titlurile de stat Tezaur au valoare nominalã de 1 leu și sunt în forma dematerializatã.
Când și unde pot fi cumpãrate titlurile de stat
Ø Între 12 mai – 4 iunie 2025, prin platforma Ghișeul.ro;
Ø Între 12 mai – 5 iunie 2025 online, numai de cãtre persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unitãților Trezoreriei Statului. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectatã, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului cãtre un cont bancar. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online;
Ø Între 12 mai – 06 iunie 2025 de la sediul unitãților Trezoreriei Statului;
Ø Între 12 mai – 5 iunie 2025 în mediul urban și 12 mai – 4 iunie 2025 în mediul rural, prin subunitãțile poștale ale C.N. Poșta Românã.
Veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.
Dobânda este anualã și se plãtește la datele de platã prevãzute în prospectul de emisiune.
De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile și se pot rãscumpãra în avans.
În plus, un investitor are libertatea de a efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulãrii subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuãrii subscrierii. Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.
Prospectul de emisiune și orice eventuale modificãri ale acestuia sunt publicate pe website MF la secțiunea Titluri de stat și pe website C.N. Poșta Românã S.A.
În primele ediții încheiate în acest an, românii au investit deja 13,44 miliarde lei, prin 313.476 ordine de subscriere.
Începând cu luna martie a.c., Ministerul Finanțelor a lansat prima ediție în care cetãțenii români care au cont pe platforma Ghișeul.ro și dețin un card de debit au avut posibilitatea de a achiziționa online titluri de stat.
Astfel, peste 1 miliard lei au fost investiți de românii din țarã și din diaspora, prin platforma Ghișeul.ro.
Ministerul de Finanţe a lansat, din 9 mai, a patra ediţie FIDELIS din 2025, cu dobânzi de până la 7,80%
Ministerul de Finanţe anunţă că a patra ediţie FIDELIS din 2025 se va desfăşura între 9 şi 16 mai, iar dobânzile sunt de până la 7,80% la emisiunile în lei şi de până la 6,25% la cele în euro.
”Cea de a patra ediţie FIDELIS din 2025, ce se va desfăşura între 9 şi 16 mai, vine cu dobânzi de până la 7,80% la emisiunile în lei şi de până la 6,25% la cele în euro”, informează Minsterul de Finanţe.
Aşadar, cei care vor să-şi investească economiile în Programul FIDELIS, ediţia din mai, vor beneficia de dobânzi neimpozabile:
– în lei:
- de 6.75% – cu scadenţa la 1 an;
- de 7.40% – cu scadenţa la 3 ani;
- de 7.80% – cu scadenţa la 5 ani.
– în euro:
- de 3,85% – cu scadenţa la 2 ani;
- de 6,25% – cu scadenţa la 7 ani.
Tranşa specială de titluri de stat FIDELIS, emise în lei şi scadenţă la 1 an, dedicată tuturor celor care fac dovada donării de sânge începând cu 1 noiembrie 2024, va avea o dobândă de 7,75%. Donatorii-investitori beneficiază de un prag minim de subscriere redus de la 5.000 de lei la 500 lei, în limita unui plafon maxim de 100.000 lei.
Ce aduce nou FIDELIS în 2025:
- Lansări lunare;
- Posibilitatea de a subscrie, timp de 6 zile lucrătoare, încă din prima parte a lunii;
- Dobânzile şi scadenţele pentru următoarea ediţie se anunţă la finalul lunii curente pentru emisiunea viitoare;
- Un nou partener: TradeVille, în parteneriat cu Libra Bank, principalul broker de retail din România, pe lângă BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale şi Alpha Bank.
Cei care investesc în titlurile de stat FIDELIS se bucură de facilităţi precum: posibilitatea de a vinde titlurile înainte de maturitate, primind dobândă aferentă perioadei de deţinere în funcţie de preţul primit pe bursă; veniturile obţinute ca urmare a deţinerii titlurilor sunt neimpozabile; flexibilitate în administrarea şi diversificarea portofoliului.
Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.
Aproximativ 8 miliarde lei este suma totală investită în primele 3 ediţii din 2025.
Cifrele celor trei ediţii din 2025 dovedesc că interesul românilor în modalitatea de economisire propusă de Ministerul Finanţelor este într-o continuă creştere:
- suma totală investită este de aproape 8 miliarde de lei;
- 85.157 ordine de subscriere;
- 12.046 donatori – investitori;
- peste 964 milioane de lei este suma totală investită de donatorii-investitori.