Coadă de pelerini la racla Sfântului Dimitrie cel Nou. Măsuri speciale de protecţie în acest an

Pelerinii au ajuns deja la Patriarhie, cu toate că pelerinajul Sfântul Dimitrie cel Nou are loc în perioada 25-27 octombrie. La sărbătoare vor putea participa numai persoane din Bucureşti, însă astăzi au fost prezenți și persoane din provincie.

RomaniaTV.net
23 oct. 2020, 11:08

În urma deciziei ca doar bucureștenii să poate participa la pelerinaj, mai mulți protestatari din țară au anunțat că vor veni cu autocare pline de pelerini pe dealul Patriarhiei. 

Citește și: Condiţii riguroase la pelerinajul la Sf Dimitrie: durata de expunere a moaştelor va fi redusă, iar racla va fi igienizată frecvent

Credincioșii prezenți astăzi la Patriarhie au încercat să evite aglomerația care va începe de luni. Aceștia se închina la moaștele Sfântului aflate în biserică, accesul la racla se va face pe un singur rând. De asemenea, racla va fi protejată în acest an cu un material care va asigura   igeniezarea.

„La activitate vor participa numai persoane din municipiul București. Pentru aceasta, organizatorul va institui puncte de filtrare a participanților în zonele de acces/ieșire a publicului. În zona acestor filtre va fi realizat triajul observațional al participanților”, se arată în protocolul încheiat de Primăria Municipiului Bucureşti cu Patriarhia Română, citat de Mediafax.

Reguli de igienă şi distanţare la Pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou

Din protocol reiese că persoanele care stau la coadă vor trebui să respecte o distanţă de 1,5 metri una faţă de cealaltă, acest lucru fiind marcat. De asemenea, pe stâlpi vor fi amplasate anunțuri prin care oamenii sunt sfătuiţi să păstreze distanţa şi respectarea normelor igienico-sanitare.

„Numărul participanților: circa 500 de persoane la un moment dat”, se mai stipulează în protocol.

În urmă cu aproape două săptămâni, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a transmis o reacţie la anunţul „interzicerii arbitrare” a pelerinajului prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou. Vasile Bănescu consideră că lipsa dialogului interinstituţional şi a cooptării unor experţi în domenii conexe ale zonei politicului şi sănătăţii publice denunţă „un excesiv superior dispreţ faţă de realitatea socială imediată”.


loading...