Coaliţia a decis comasarea alegerilor, reducerea numărului parlamentarilor şi Parlament bicameral

Alegerile din 2012 vor fi comasate, numărul parlamentarilor va fi redus la 388, dar se va menţine Parlamentul bicameral. Decizia a fost luată luni la şedinţa coaliţiei, a anunţat liderul UDMR, Kelemen Hunor. În replică, Crin Antonescu a declarat că reprezentanţii USL vor iniţia moţiune de cenzură dacă Guvernul îşi va angaja răspunderea pe actele normative privind comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentarilor.

RomaniaTV.net
14 nov. 2011, 09:36
Coaliţia a decis comasarea alegerilor, reducerea numărului parlamentarilor şi Parlament bicameral

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că la discuţiile de luni s-a conturat o decizie, „un compromis”, atât din partea UDMR, cât şi a PDL.

Noi am discutat luni în coaliţie câteva principii şi se conturează o decizie, un compromis atât din partea noastră, cât şi din partea PDL. Aceste principii cu care am fost de acord cu toţii înseamnă comasarea alegerilor anul viitor, undeva în noiembrie, rămânerea la sistemul bicameral, cu reducerea numărului de parlamentari. La Camera Deputaţilor numărul de parlamentari va fi de 300-301, iar la Senat rămâne varianta cu 88 de senatori, câte doi pentru fiecare judeţ şi pentru fiecare sector al Capitalei„, a afirmat Kelemen pentru MEDIAFAX.

Liderul UDMR a spus că nu s-a discutat despre modalitatea de promovare a acestor modificări.

Senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat, luni, că nu s-a discutat despre asumarea răspunderii pe pachetul de legi electorale.

„Coaliţia a căzut de acord asupra a trei principii, respectiv: 300 de deputaţi, 88de senatori şi un vot compensat pe liste de aproximativ o treime. Această treime va depinde de rezultatul înregistrat la referendum pe care îl vom avea abia în luna ianuarie. În cel mai scurt timp cu putinţă, coaliţia va elabora legile necesare pentru a fi promovate în Parlament”, a declarat Verestoy.

„Sunt convins că partidele din coaliţie au forţa necesară pentru a adopta pachetul de legi privind comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari, prin procedurile parlamentare obişnuite”, a adăugat senatorul UDMR.

La rândul său, liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat, luni, după şedinţa coaliţiei, că nu se va face nimic prin asumarea răspunderii Guvernului.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că în coaliţie s-au făcut progrese importante pe tema comasării alegerilor şi a reducerii numărului de parlamentari şi a evitat să precizeze dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe aceste subiecte.

„Pot doar să spun un lucru: astăzi am făcut progrese importante pe două teme – comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari. Când vom avea proiecte într-o formă concretă, vom discuta mai multe detalii”, a spus Boc.

 

Opoziţia ameninţă cu depunerea unei moţiuni de cenzură

Copreşedintele USL Crin Antonescu a declarat că reprezentanţii Uniunii vor iniţia moţiune de cenzură dacă Guvernul îşi va angaja răspunderea pe actele normative privind comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari.

„Dacă vom avea la pachet o asemenea angajare de răspundere, vom iniţia moţiune de cenzură”, a spus Antonescu, în conferinţa de presă organizată după şedinţa USL.