Coaliţia a pus gând rău românilor cu averi nedeclarate. Cu cât ar urma să fie acestea impozitate de fisc

Pentru a aduce bani în plus la buget, Fiscul a pus ochii pe averile care nu pot fi justificate. Coaliția de guvernare ia în calcul o măsură prin care să taxeze cu 50% veniturile și averile nedeclarate.

16 aug. 2023, 13:21
Coaliţia a pus gând rău românilor cu averi nedeclarate. Cu cât ar urma să fie acestea impozitate de fisc

Propunerea vine în condițiile în care acum impozitul aplicat în astfel de situații este de doar 16%. Inspectorii ar urma să calculeze averile, bazându-se pe cheltuielile afișate de unele persoane, inclusiv pe mașini și case, puse în oglindă cu veniturile de pe hârtie. Românii care au mașini, case și terenuri valoroase sunt primii vizați.

O variantă discutată în coaliția de guvernare este ca veniturile din care sunt plătite și finanțate averile nedeclarate să fie impozitate cu 50%, nu cu 16%, așa cum se întâmplă acum. La cei 50% se vor adăuga penalități și dobânzi.

Motivul e că 16% nu este deloc un nivel de taxare care să sperie pe cei care vor să ascundă veniturile reale. Se poate ajunge la sume fabuloase și prin măsuri împotriva patronilor care fac evaziune fiscală în sectoare considerate ca fiind cu risc mare – de pildă comerțul cu legume, fructe, cereale, băuturi alcoolice și activitățile din construcții.

Cei care vor să evite plata taxelor pot găsi totuși metode prin care să-și ascundă banii. De pildă să ruleze sume importante prin așa-zisele firme off-shore, din state considerate paradisuri fiscale, unde circuitul poate fi ușor pierdut, atrage atenția un specialist.

Citeşte şi: După darul de nuntă, ANAF vânează mari averi şi profiturile ascunse de marile companii. Schema de ocolire a şmecherilor cu bani

”Discutăm, de fapt, despre venituri nedeclarate, întrucât veniturile sunt supuse impozitului, iar averile sunt consecința deținerii unor venituri. Ne aflăm uneori în situația în care copiii primesc bani de la părinți, bunici, în mână, de-a lungul unor generații, și-atunci e foarte greu să faci diferența între sumele care reprezintă venituri impozabile și sume care sunt moșteniri de la predecesorii noștri”, a declarat, pentru Stirileprotv, Adrian Bența, specialist fiscal.

Pe de altă parte evaziunea fiscală este estimată undeva la 16 miliarde de euro, potrivit ANAF. Așa că orice reducere a fenomenului ar aduce bani în plus în vistieria statului, în condițiile în care se discută despre creșteri de taxe care să acopere deficitul uriaș.

”Cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB? Vezi că ai 27% din PIB, vorbești întruna că nu se încasează cum trebuie. «Există evaziune». Păi, când ai atâtea excepții fiscale, cum să nu existe evaziune?”, a declarat în acest sens Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Inspectorii ANAF vor merge pe firul banilor și la pont, în cazul în care o persoană sesizează, sub protecția anonimatului, fapte de evaziune fiscală.

Citeşte şi: Haosul continuă pe aeroporturi. Wizz Air anulează multe zboruri şi în septembrie şi le cere clienţilor să se uite şi în spam