După darul de nuntă, ANAF vânează mari averi şi profiturile ascunse de marile companii. Schema de ocolire a şmecherilor cu bani

Statul român își dorește o centralizare mai eficientă a averilor românilor. Primii pe lista ANAF sunt cei mai înstăriți, care au averi de 25 de milioane de euro.

15 aug. 2023, 10:43
După darul de nuntă, ANAF vânează mari averi şi profiturile ascunse de marile companii. Schema de ocolire a şmecherilor cu bani

ANAF şi procurorii vânează marile averi, dar şi profiturile ascunse de marile companii.  Problema diferenței dintre cât plătește capitalul românesc la buget față de marile multinaționale nu este deloc una nouă.

Un raport al Curții de Conturi Europene arată că majoritatea companiilor gigant funcționează la vârf închise în câte o fundație. Fundație care nu este înregistrată în țara de origine, ci în orașe, multe chiar și în Uniunea Europeană, din Olanda sau Luxemburg, de exemplu, care au legislații cu paradisuri fiscale.

Lucian Bode dă vina pe ANAF pentru gaura bugetară: ”Nu poți să ceri soluții care să aducă câteva milioane, când dacă ți-ai face treaba ai putea aduce miliarde în plus”
Astfel că, în mod legal, marile companii fac ceea ce se numește optimizare fiscală. Directiva Comisiei Europene se referă la impozitarea veniturilor în țara unde se realizează acestea.

În România s-a demonstrat în trecut că inclusiv politicieni ce au ajuns în funcții la Ministerul de Finanțe își treceau afacerile prin astfel de companii.

Marile companii – vizate şi de ANAF, şi de ANPC

Horia Constantinescu, președintele ANPC, a declarat că inspectorii au mai verificat atât anul trecut, cât și la începutul acestui an activitățile mai multor operatori economici care au raportat profit zero sau chiar pierderi.

Controalele urmează să stabilească dacă aceste societăți au remediat neregulile constatate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, potrivit Radio Cluj.

Potrivit unui clasament prezentat de Ziarul Financiar, 100 de companii au raportat anul trecut pierderi în valoare de opt miliarde de lei, la afaceri de 132 de miliarde de lei. Pe listă figurează mari firme cu cifre de afaceri de sute de milioane de euro, precum: LIBERTY Galați, Telekom România, Vodafone, Orange, Profi, Enel sau Arctic.

„Cred că trebuie lămurită întreaga situație raportat nu numai la presiunea financiară pe care o exercită asupra bugetului de stat, ci ar trebui văzut și dacă aceștia, fiind atât de pregătiți în țările lor de origine, respectă la fel de mult consumatorul român ca pe cel din țările lor de origine.

Noi am mai avut acțiuni. Dacă vă amintiți, imediat cum a apărut situația legată de intrarea României în Schengen. Un reprezentant al statului austriac ne explica că nu suntem foarte bine pregătiți, iar în zilele imediat următoare ne-am dus în acțiuni de control la mai multe firme de origine austriacă. Am fost triști și neplăcut surprinși să constatăm că nu se ridicau la nivelul la care ne recomanda să ne desfășurăm viața demnitarul austriac.

Darul de nuntă, în vizorul ANAF! Tinerii căsătoriți sunt nevoiți să renunțe la jumătate din banii primiți la nuntă
Am aplicat atunci sancțiuni și am acționat cu fermitate, pentru că acesta era sfatul dat. Așa ar trebui procedat cu toate companiile care tratează țara noastră diferit față de a lor”, a spus  Horia Constantinescu.

Cei mai înstăriți dintre români vor fi notați pe o listă a ANAF-ului. Potrivit Ordinului ANAF 920/2023, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 585/2023, care este în vigoare din 28 iunie anul curent, persoanele fizice cu averi mai mari de 25 de milioane de euro vor fi „tratați” separat de stat.

Mai concret, o listă a persoanelor fizice cu averi mari și a rudelor apropiate va fi întocmită, așa cum se întâmplă deja cu lista firmelor mari și lista firmelor mijlocii, informează AvocatNet.

Până în prezent, nu se știe dacă lista cu „bogații României” va fi publică sau cu acces limitat.

Cine este vizat de proiectul de lege. ANAF va pregăti lista

Persoana fizică cu avere mare este cea rezidentă fiscal în România care deține o avere estimată la o valoare mai mare de 25 milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, se arată într-un ordin publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit proiectului, estimarea averii se face pe baza datelor și a informațiilor deținute sau obținute de Agenția Națională de Administrarea Fiscală (ANAF), în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările ulterioare, cu privire la bunurile mobile și imobile deținute, precum și activele financiare obținute.

Cei mai înstăriți dintre români nu se vor trezi pur și simplu incluși pe listele ANAF. Ei vor fi înainte notificați de instituția publică, cu privire la faptul că fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari.

Grupul de persoane fizice cu averi mari va fi actualizat o dată la trei ani de zile.