Coaliţia antijihadistă începe procesul retragerii din Siria

Coaliţia ”a început procesul retragerii (...) din Siria”, adeclarat pentru AFP colonelul Sean Ryan, un purtător de cuvânt al acesteia. ”Din grijă faţă de securitatea operaţională, nu vom discuta despre termene, locuri sau mişcări de trupe”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

11 ian. 2019, 14:47
Coaliţia antijihadistă începe procesul retragerii din Siria

Acest anunţ intervine la mai puţin de o lună după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea celor aproximativ 2.000 de militari americani din Siria.

Coaliţia internaţională antijihadistă a fost înfiinţată în 2014, după ascensiunea fulgerătoare a grupării Statul Islamic (SI) în Siria şi după ce a cucerit porţiuni largi ale teritoriilor sirian şi irakian.

Mai multe ţări participă la coaliţie, între care Franţa şi Marea Britanie. Însă era neclar imediat dacă retragerea include de asemenea trupe franceze şi britanice desfăşurate la sol.

”Preşedintele Trump a luat decizia de a ne retrage trupele, noi o vom face”, a anunţat joi şeful diplomaţiei Mike Pompeo, fără să prezinte un calendar în acest sens.

După ce a proclamat în 2014 un ”califat” de o parte şi de alta a frontierei dintre Siria şi Irak, SI a suferit o serie de înfrângeri militare. Gruparea păstrează în continuare controlul în câteva ”buzunare” în „badiya” (deşert), mai ales în estul Siriei, unde coaliţia continuă lupta prin susţinerea la sol a Forţelor Democratice Siriene (FDS), dominate de combatanţi kurzi.

Războiul din Siria a izbucnit în 2011, după reprimarea în sânge de către regim a unor manifestaţii în favoarea democraţiei. Conflictul s-a soldat cu peste 360.000 de morţi.

viewscnt