Coaliția de guvernare începe negocierile pentru rotativă. Care este primul minister cedat de PNL către PSD

Coaliția de guvernare se pregătește intens pentru negocierile privind rotativa care se pare că a fost amânată pentru data de 1 iunie. Liderii coaliției s-au reunit, marți dimineață, la Guvern, pentru a dezbate măsurile guvernamentale, dar și pentru a pune la punct ultimele detalii despre negocierile privind rocada guvernamentală.

02 mai 2023, 13:05
Coaliția de guvernare începe negocierile pentru rotativă. Care este primul minister cedat de PNL către PSD

Care este primul minister cedat de PNL către PSD. De asemenea, surse politice afirmă că PNL și PSD au ajuns deja la un acord, iar liberalii au cedat deja primul minister către social-democrați.

Citește și Deputatul Ionel Dancă susține că majorarea pensiilor cu 10% nu este suficientă: ”Trebuie să acopere măcar rata inflaţiei”

Care este primul minister cedat de PNL către PSD

Potrivit înțelegerii dintre cele două partide, în urma rocadei guvernamentale, PSD va păstra Ministerul Transporturilor, care ar fi revenit PNL-ului, așa cum prevedea inițial protocolul.

Liberalii se vor reuni în cursul zilei de marți, la Sinaia, acolo unde vor discuta ultimele detalii privind negocierile cu PSD pe tema rotativei.

Între timp, se poartă negocieri intense pentru Ministerul Finanțelor, însă șansele ca să se realizeze schimbul sunt foarte mici.

Recent, Marcel Ciolacu a subliniat că la rotativă se va respecta protocolul, iar Finanțele vor reveni celor de la PNL.

”Ministerul de Finante revine in protocol PNL. Eu ma raportez la un calendar asumat si un protocol asumat”, a transmis Marcel Ciolacu.

Liderii Coaliției de guvernare s-au reunit marți, la Palatul Victoria pentru a discuta despre reducerile bugetare.

„O clarificare aspectelor firești legate de acele discuții privind cheltuielile publice…. Cu toată responsabilitatea, așa cum am făcut-o și anul trecut când am avut de gestionat un an foarte greu, la fel și anul acesta, nu facem altceva decât să luăm acele măsuri ca să asigurăm stabilitatea bugetară și să ne asigurăm că avem banii necesari pentru îndeplinirea obiectivelor conform programului de guvernare. (…) Prin aceste măsuri nu facem altceva decât să reducem și să amânăm acele cheltuieli care nu sunt absolut necesare”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a subliniat că sunt domenii, respectiv bunuri și servicii, autoturisme, mobilier și alte cheltuieli, care trebuie foarte bine gestionate, dar că sunt exceptate serviciile medicale, de educație sau veniturilor salariaților.

„Asta doresc să fie foarte clar înțeles de către toată lumea. Avem nevoie de acest echilibru și în anul 2023 pentru că, așa cum am menționat, cifrele pe care le avem astăzi pe masă, legat de anul 2022, ne demonstrează că au fost măsuri care ne-au asigurat creștere economică, stabilitate, au făcut ca România să fie cea mai stabilă țară din regiune și ne creează perspectivele pentru a avea încredere că în continuare putem să mizăm pe creștere economică și să asigurăm îndeplinirea obiectivelor din programul de guvernare”, a conchis premierul.

Citește și Ciolacu vrea înghețarea angajărilor la stat: Nu putem umfla aparatul statului roman, central sau local. Nu poți să fii un peste-balon