Deputatul Ionel Dancă susține că majorarea pensiilor cu 10% nu este suficientă: ”Trebuie să acopere măcar rata inflaţiei”

Deputatul Ionel Dancă susţine că majorarea pensiilor trebuie să acopere cel puţin rata inflaţiei. Membrul partidului Forța Dreptei spune că o majorare cu 10% „înseamnă o tăiere a pensiilor anul viitor”.

11 oct. 2022, 12:52
Deputatul Ionel Dancă susține că majorarea pensiilor cu 10% nu este suficientă: ”Trebuie să acopere măcar rata inflaţiei”

Deputatul Ionel Dancă susține că posibila creştere a pensiilor cu 10%, de la 1 ianuarie 2023, pe care colaiția de guvernare o tot discută, nu este suficientă. Membrul partidului Forța Dreptei spune că majorarea pensiilor trebuie să acopere măcar rata inflației.

Citește și Mircea Coșea, despre majorarea pensiilor românilor: ”Creșterea de 10% pe care o tot pretinde Guvernul este un fel de plată socială”

”O majorare a pensiilor cu 10% „înseamnă o tăiere a pensiilor anul viitor, pentru că majorarea pensiilor, a valorii punctului de pensie, pentru anul următor trebuie neapărat să acopere cel puţin inflaţia, dacă este să respectăm legislaţia în vigoare. Noi în momentul de faţă avem legea 263 din 2010, care spune foarte clar cum trebuie actualizată valoarea punctului de pensie, astfel încât să acopere 100% rata inflaţiei şi jumătate din creşterea salariului mediu brut pe economie. Noi de altfel, parlamentarii din Forţa Dreptei, am şi depus un proiect de lege pentru majorarea pensiilor anul viitor, în funcţie de această formulă pe care o cunosc foarte bine pensionarii, prin care se acoperă 100% din rata inflaţiei şi jumătate din creşterea salariului mediu brut pe economie, noi am propus chiar 58,5% din această creştere, astfel încât pe lângă recuperarea puterii de cumpărare, respectiv aceea de a majora punctul de pensie cu 100% din rata inflaţiei, care nu înseamnă altceva decât o recuperare a puterii de cumpărare, să aibă loc şi o creştere reală a valorii punctului de pensie, în funcţie de creşterea salariului mediu brut pe economie”, susține Ionel Dancă.

Deputatul consideră că pentru a avea efectiv o majorare reală a valorii pensiilor este nevoie de o creştere de 18% a valorii punctului de pensie.

”O creştere a pensiilor trebuie să fie de cel puţin 15%, pentru a recupera inflaţia, la care trebuie adăugată o creştere de aproximativ trei procente, pentru a avea efectiv o majorare reală a valorii pensiilor şi asta ar însemna aproximativ o creştere de 18% a valorii punctului de pensie, începând cu anul viitor. Bani sunt la buget, pentru că bugetul în momentul de faţă se alimentează cu venituri mult mai mari din creşterea preţurilor şi a inflaţiei. Să nu uităm că în acest an cel puţin 40 de miliarde de lei la buget au venit în plus din inflaţie, din creşterea preţurilor la energie”, a mai spus deputatul Ionel Dancă.

Citește și Partidele din coaliția de guvernare și-au exprimat punctul de vedere. Cu cât vor crește pensiile în 2023