Coaliția de guvernare s-a răzgândit. Punctul de pensie nu se majorează cu 15%. Care e varianta negociată de liderii politici

Coaliția de guvernare s-a reunit, luni după-amiază, pentru a stabili cu cât se majorează pensiile românilor. Liderii PSD, PNL și UDMR au negociat procentul de creștere a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2023.

21 nov. 2022, 20:43
Coaliția de guvernare s-a răzgândit. Punctul de pensie nu se majorează cu 15%. Care e varianta negociată de liderii politici

În urma negocierilor, coaliția de guvernare ar fi ajuns la un acord de principiu privind majorarea punctului de pensie cu 12,5%, potrivit unor surse politice.

Liberalii au insistat pentru o majorare generală de 15%, social-democrații au propus o creștere de 10 sau 11%, plus ajutoare pentru românii cu pensii mici.

În plus față de majorarea punctului de pensie, pensionarii cu pensie de până în 2.000 de lei ar urma să primească de la stat o sumă suplimentară de 800 de lei, iar pensionarii cu pensie între 2.000 și 3.000 de lei ar putea primi o sumă suplimentară de 600 de lei, potrivit discuțiilor din coaliție.

S-a negociat astfel compromis între o variantă PSD cu creștere de 6,2% plus ajutoare one-off și varianta PNL de creștere a punctului de pensie cu 15%.

Persoanele cu handicap vor încasa a 13-a indemnizație, au mai discutat liderii coaliției, susțin sursele citate. Indemnizațiile pentru veterani, văduve de război și urmașii acestora se vor majora cu 30%, potrivit discuțiilor din coaliție.

Ciolacu: „Eu nu pot fi de acord ca în acest moment să fie mărit pentru toată lumea cu 15%”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat zilele trecute că nu poate fi de acord ca toate pensiile să fie mărite cu 15%, însă a completat că va exista categoric o creştere pentru toată lumea în mod egal a punctului de pensie, fără să se ştie deocamdată dacă procentul va fi 6%, 12% sau un altul.

„Avem o anvelopă pentru o mărire de 15%. Repet, eu nu pot fi de acord ca în acest moment să fie mărit pentru toată lumea cu 15%. Se va mări categoric la toată lumea la fel punctul de pensie. Nu ştiu dacă va fi 6%, va fi 12%.

Cert este că trebuie să oprim anumite sume pe care să le direcţionăm categoriilor defavorizate, pentru că aşa e nu numai creştineşte, aşa se face în orice economie. Asta aşteaptă oamenii de la intervenţia statului”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat joi într-o conferinţă de presă la Mehedinţi, dacă PSD ar agrea o variantă pe care liderul PNL Nicolae Ciucă le-ar fi propus-o liberalilor în şedinţa BPN de miercuri, potrivit unor surse politice, şi anume ca pensiile să fie majorate cu 6%.

Turcan: „Variantele PSD sunt umilitoare pentru pensionari”

Raluca Turcan a spus, luni, în plenul Parlamentului, la dezbaterea despre pensii, că liberalii nu trebuie să accepte variantele propuse de Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii pentru majorarea pensiilor.

În opinia Ralucăi Turcan, variantele PSD de majorare a pensiilor sunt „umilitoare pentru pensionari”.

„Ba 6,2 ministrul Finanțelor, ba 10% ministrul Muncii. Acestea sunt variante umilitoare pentru pensionari, pe care PNL nu le poate accepta”, a spus Turcan.