Coaliţia pentru Mediu cere Min. Mediului să comunice poziţia faţă de exploatarea gazelor de şist

Coaliţia pentru Mediu din România a transmis, joi, ministrului Mediului, Laszlo Borbely, o scrisoare prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de informaţiile apărute recent în presă, referitor la explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul României, prin metoda fracţionării hidraulice. Coaliţia pentru Mediu solicită ministrului să comunice pozitia ministerului Mediului în această problemă.

17 feb. 2012, 07:27
Coaliţia pentru Mediu cere Min. Mediului să comunice poziţia faţă de exploatarea gazelor de şist

Coaliţia mai cere ministerului să clarifice situaţia unor eventuale avize de mediu emise până la această oră şi să transparentizeze procesul de consultare publică în legătură cu proiectele de exploatare a gazelor de şist prin fracţionare hidraulică.

Compania americană Chevron a declarat recent că deţine licenţa de explorare în trei perimetre din zona Bârlad şi în mai multe perimetre din Dobrogea, precum şi că lucrările vor începe în a doua jumătate a anului 2012.

„Din păcate, în lipsa transparenţei din partea autorităţilor locale şi centrale, informaţiile publicate în presă de compania americană sunt singurele pe care le avem în acest moment. În aceste condiţii, tot mai multe organizaţii de mediu sunt contactate de cetăţeni neliniştiţi în privinţa acestei metode de exploatare şi a proiectelor programate în localităţile unde aceştia locuiesc”, transmite Coaliţia.

Experţii Coaliţiei pentru Mediu atenţionează că ţări precum Franţa şi recent, Bulgaria, dar şi anumite state din SUA şi landul Renania-Westfalia de Nord din Germania au interzis metoda fracţionării hidraulice în absenţa totală a unor studii de impact de mediu.

La nivel european şi nu numai, îngrijorările în privinţa acestei metode sunt în creştere, ca urmare a numărului ridicat de sesizări privind efectele dezastruoase asupra mediului şi nu numai. De exemplu, în zonele în care s-au făcut deja astfel de exploatări a crescut dramatic activitatea seismică, iar pânza freatică a fost contaminată ca urmare a folosirii excesive de substanţe chimice şi a infiltraţiilor, cu consecinţe grave pentru apa potabilă folosită de populaţie.

Coaliţia mai spune că prin fracţionarea hidraulică se consumă cantităţi uriaşe de apă, în condiţiile în care problema apei curate este din ce în ce mai serioasă. „În practică s-a observat că exploatarea gazelor de şist prin fracţionare hidraulică – extrem de costisitoare – implică acordarea de subvenţii firmelor extractoare. Acesta este un motiv în plus pentru ca planificarea unui astfel de proiect să aibă loc numai după o informare şi consultare publică corectă”, spun membrii Coaliţiei pentru mediu.

Conform declaraţiilor oficiale ale Chevron, licenţele de explorare pentru zăcămintele de gaze de şist au fost acordate în urma emiterii unui aviz de mediu. Nici una dintre organizaţiile din Coaliţia pentru Mediu nu a participat, însă, la vreo consultare publică în privinţa acestui aviz şi nici nu are ştiinţă de organizarea unei astfel de consultări, la nivel central sau local.

Organizaţiile Coaliţiei pentru Mediu din România solicită Ministrului Mediului să comunice următoarele:

  • care este poziţia Ministerului faţă de exploatarea gazelor de şist prin metoda fracţionării hidraulice;
  • care este autoritatea competentă care a emis avizul de mediu la care se face referire în declaraţiile Chevron şi în baza cărei documentaţii;
  • dacă la emiterea avizului sau avizelor de mediu s-au avut în vedere raţiunile pentru care aceste activităţi au fost suspendate în alte ţări;
  • dacă au avut loc consultări publice, să pună la dispoziţie lista cu semnături a participanţilor la aceste consultări şi să informeze în ce au constat acestea, cât de mediatizat a fost proiectul, în ce măsură au fost aduse la cunoştinţa opiniei publice aspectele negative ale acestui gen de exploatare;
  • dacă aceste activităţi se încadrează în Strategia de Dezvoltare Durabilă a României şi cum anume ar putea contribui ele la o dezvoltare sustenabilă.