Premieră în Camera Deputaţilor: O lege a fost votată de două ori ca să treacă. La primul vot Coaliţia PSD-ALDE nu a întrunit majoritate

Camera Deputaţilor a reluat miercuri votul asupra proiectului legii privind combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, care a fost iniţial respins, fiind totuşi în final adoptat.

RomaniaTV.net
24 oct. 2018, 09:31
Premieră în Camera Deputaţilor: O lege a fost votată de două ori ca să treacă. La primul vot Coaliţia PSD-ALDE nu a întrunit majoritate

UPDATE Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a cerut reluarea votului la proiectul legii privind combaterea pe motiv că au fost „colegi în sală care nu apărut la vot”.

După reluarea votului, proiectul a fost adoptat cu 170 voturi pentru şi 70 contra. „Proiectul de lege a fost adoptat. V-aţi bucurat prea devreme”, a afirmat preşedintele de şedinţă Florin Iordache.

Iniţial proiectul a fost respins de Camera Deputaţilor, fiind întrunite doar 163 de voturi din cele 165 necesare. 

Întrebat în legătură cu această situaţie, liderul UDMR Kelemen Hunor a spus: „E o porcărie!”. El  precizat ulterior că se referă la vot în sine, nu la lege sau la Directiva europeană care trebuia aplicată prin adoptarea ei.

Deputatul PMP Robert Turcescu a scris şi el pe Facebook despre acestă lege: „Oricum, ceea ce a făcut PSD azi în Camera Deputaţilor prin reluarea votului până când a ieşit cum au vrut ei ne arată ca avem de-a face cu niste golani deghizaţi în politicieni. Huo, infractorilor!!!”.

Legea a fost adoptată de Senat în urmă cu o lună, iar Camera Deputaţilor este cameră decizională, astfel încât legea va merge la promulgare.

Preşedintele PMP Eugen Tomac a declarat miercuri, referindu-se la modul în care a fost adoptat proiectul legii privind combaterea spălării banilor în Camera Deputaţilor, că pentru PSD nu există reguli nici în politică, nici în instituţii.

„Pentru PSD nu există reguli nici în politică, nici în instituţii. Votul de astăzi şi modul în care s-a procedat arată că distanţa între penali şi tot ceea ce înseamnă normă într-o instituţie este foarte mică sau aproape nu există pentru PSD. Este o sfidare la adresa întregii societăţi. Este diabolic modul în care oamenii ăştia pot confisca instituţii şi mutila proceduri parlamentare doar pentru a-şi atinge obiectivele. (…) Eu am solicitat să intervin, pe procedură, pe acest vot, nu mi s-a dat voie nici să intevin”, a spus Tomac, la Palatul Parlamentului.

_________

Coaliţia PSD-ALDE a pierdut majoritatea în Camera Deputaţilor, după ce proiectul de lege privind transpunerea în legislaţia internă a directivei europene împotriva spălării banilor a picat la vot, informează România TV.

Proiectul de lege a fost respins în Camera Deputaţilor, unde a primit 163 de voturi „pentru” din 165 necesare.

Mai mult, coaliţia PSD-ALDE are 168 de deputaţi împreună, ceea ce însemnă că nu au fost toţi prezenţi sau nu au votat toţi pentru iniţitiva promovată de coaliţie.