Coaliţia România Sănătoasă îi reproşează Ministrului Sănătăţii poziţia ezitantă privind Legea vaccinării

Coaliţia România Sănătoasă i-a adresat o scrisoare deschisă Ministrului Sănătății în care susține că acesta a avut o poziție „ezitantă” în ceea ce privește Legea vaccinării, informează Agerpres. Organizaţia îi solicită ministrului să-şi reconsidere poziţia privind Legea vaccinării.

RomaniaTV.net
23 dec. 2019, 09:51
Coaliţia România Sănătoasă îi reproşează Ministrului Sănătăţii poziţia ezitantă privind Legea vaccinării

„Stimate domnule ministru, am luat act cu uimire şi dezamăgire de poziţiile dumneavoastră ezitante privind Legea vaccinării. Stimate domnule ministru, aţi declarat că prin ‘campanii bune de vaccinare’ vom rezolva faptul că aproape 30% din copiii de 1 an nu sunt vaccinaţi cu toate dozele de vaccin la timp. Am dori să vă întrebăm în cât timp credeţi că se va întâmpla asta? În timpul mandatului dumneavoastră?”, se arată în scrisoarea transmisă presei. „Din experienţa noastră domnule ministru, comunicarea nu va fi nicicum de ajuns. Comunicarea funcţionează atunci când problema este simplă: părintele trebuie informat că vaccinarea este bună şi necesară”, se susţine în document.

Organizaţia subliniază că problemele vaccinării în România sunt mai complexe și susține că repetatele sincope de furnizare a vaccinurilor au cauzat neîncredere în rândul populației. Mai mult decât atât, în ciuda recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România nu are un Grup tehnic de coordonare a activităţilor de vaccinare care să formuleze o strategie naţională în domeniu. Fără Legea vaccinării, acest grup nici nu va exista, explică documentul.

„Domnule ministru, vaccinarea nu este un ‘curent pozitiv’, vaccinarea este, în istoria umanităţii, cea mai salvatoare de vieţi măsură de sănătate publică, după asigurarea apei potabile. Prin programele de vaccinare susţinute cu dedicare de cercetători, de organizaţii mondiale de sănătate şi de state, au fost eradicate boli care ucideau milioane de oameni şi prevenite epidemii care îmbolnăveau alte milioane. În plus, este crucial ca obligativitatea să se refere în Legea vaccinării la măsurile efective de administrare a vaccinurilor, nu la alte măsuri care ar permite, în cele din urmă, nerespectarea dreptului la sănătate şi la viaţă al copiilor în numele prioritizării nelegitime a autorităţii tutelare a unor părinţi aflaţi într-o gravă eroare de judecată. În final, referitor la declaraţia dumneavoastră – ‘Nu pot să îmi asum ceva înainte de pronunţare. Ar însemna să arăt o lipsă de respect faţă de colegii din comisia de sănătate’ -, vă reamintim că politicienii trebuie să ia deciziile politice care au efect asupra sănătăţii populaţiei pe baza recomandărilor instituţiilor de specialitate”, se arată în scrisoarea care continuă: „Dacă nu vă implicaţi pentru ca decizia luată de comisie sa fie cea corectă, dumneavoastră şi instituţia pe care o administraţi, precum şi întreaga populaţie a României vor deconta costurile financiare şi, mai grav, umane, ce vor veni în urma căderii libere a ratei vaccinale din România”, susţine Coaliţia România Sănătoasă.

Scrisoarea este semnată de Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei „Mame pentru Mame”, şi Ovidiu Covaciu, preşedintele Societăţii Raţionaliste Române, fondatori ai Coaliţiei România Sănătoasă.

 

Citește și:

Victor Costache, întâlnire cu reprezentanţii medicilor de familie. Decizie de ultimă oră cu privire la vaccinare