Coaliţia s-a răzgândit. Guvernul Cîtu a pregătit OUG pentru majorarea alocaţiilor pentru copii

Guvernul Cîtu a pregătit o ordonantă de urgentă pentru majorarea alocatiilor cu 20% din ianuarie 2022. Asta după ce Comisia de Muncă din Parlament stabilise ieri că alocatiile vor fi indexate doar cu rata inflatiei începând de anul viitor. Cert este că majorarea de 20% prevazută initial pentru luna iulie nu va mai fi acordată.

16 iun. 2021, 14:19
Coaliţia s-a răzgândit. Guvernul Cîtu a pregătit OUG pentru majorarea alocaţiilor pentru copii

Guvernul va discuta miercuri, în primă lectură, o ordonanță de urgență referitoare la majorarea alocaţiilor pentru copii cu 20% de la 1 ianuarie. OUG ar urma să fie adoptată săptămâna viitoare, a precizat vicepremierul Dan Barna.

„De la 1 ianuarie va fi această mărire de 20%, așa cum a fost agreat în coaliție, și vom avea o ordonanță de urgență care va intra în prima lectură în Guvern, probabil săptămâna viitoare va fi și adoptată”, a spus Dan Barna la Digi24.

Vicepremierul a mai spus că legea aflată în prezent în dezbatere în Parlament pe aceeași temă nu împiedică Guvernul să dea ordonanță de urgență.

„Deocamdată acea lege nu a fost adoptată, cel puțin până la acest moment, iar ordonanța nu face decât să clarifice formula agreată, practic respectăm promisiunea de mărire cu 20% din 1 ianuarie”, a spus Barna, potrivit sursei citaet.

De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a afirmat că alocaţiile pentru copii vor creşte de la 1 ianuarie 2022 cu 20%, plus indexarea curentă cu rata inflaţiei.

„Alocaţiile vor creşte de la 1 ianuarie 2022. Aceasta este decizia coaliţiei, indiferent de ce amendament a fost aprobat astăzi. De la 1 ianuarie 2022, alocaţiile vor creşte cu 20%, plus indexarea curentă cu inflaţia, conform legii. Se va găsi soluţia legislativă astfel încât de la 1 ianuarie 2022 să crească alocaţiile cu 20%. Indexarea este prevăzută în lege, se indexează cu rata inflaţiei, este un proiect de lege înaintat de colegii mei din PNL. Noi am luat decizia în cadrul coaliţiei ca să crească alocaţiile de la 1 ianuarie 2022 cu 20%, cincimea respectiv”, a explicat Ludovic Orban, marţi la Parlament.

Citeşte şi: Gabriela Firea desfiinţează Guvernul Cîţu pentru că nu creşte alocaţiile copiilor în 2021. „Economia merge fantastic doar pentru clientela lor, nu pentru copii”

Liderul PNL a mai precizat că este pregătită coaliţia, dacă PSD va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege care vizează majorarea alocaţiilor din 1 ianuarie 2022.

„V-am prezentat decizia coaliţiei: să se adopte amendamentul de la Senat, să fie pregătit Guvernul să emită OUG dacă este atacată legea la CCR şi, de asemenea, s-a hotărât în cadrul coaliţiei că alocaţiile vor creşte de la 1 ianuarie 2022”, a mai spus liderul PNL.

Camera Deputaţilor are plen miercuri, iar pe ordinea de zi este înscris şi proiectul de lege de aprobare a ordonanţei de urgenţă 123/2020 privind alocaţiile de stat pentru copii.

Comisia pentru muncă a Camerei a adoptat marţi un raport favorabil pe iniţiativa legislativă, în forma venită de la Senat. Prin urmare, alocaţiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2022 cu rata inflaţiei. Votul final la plenul de miercuri va începe la ora 12.00.

Citeşte şi: Vicepremierul Kelemen Hunor: „Pensia ar trebui să fie maxim 75% din salariu”


loading...