Vicepremierul Kelemen Hunor: „Pensia ar trebui să fie maxim 75% din salariu”

Kelemen Hunor a spus că nu e de acord ca pensiile să fie mai mari decât salariul și nici cu faptul că unii se pensionează de tineri, chiar în ziua în care fosta şefă a DIICOT s-a pensionat la 48 de ani.

15 iun. 2021, 22:44
Vicepremierul Kelemen Hunor: „Pensia ar trebui să fie maxim 75% din salariu”

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marţi, că în opinia sa pensia ar trebui să fie maxim 75% din salariul net, iar pensiile actuale care depăşesc salariul nu sunt corecte.

Kelemen Hunor a precizat, marţi seară, că dacă România are nişte categorii care pe perioada carierei au nişte restricţii, precum magistraţii, primarii, parlamentarii, poliţiştii, militarii, atunci se poate compensa pe partea de pensii cu puncte suplimentare, dincolo de principiul contributivităţii, însă statul român trebuie să ia o decizie în acest sens.

„Sunt pensii care sunt mai mari decât salariul brut, de aceea ajungem la 30-40-50.000 de lei pe lună şi acest lucru nu este corect. (…) Din salariul net, maxim 75% poate să fie pensia. (…) Aşa fac nemţii, aşa fac francezii. De la 70, la 75%, unii merg până la 76-77%. Aşa fac în foarte multe ţări deosebirea şi recompensa pentru aceste categorii profesionale. Noi evităm să discutăm acest lucru”, a afirmat vicepremierul.

El a amintit că în cadrul coaliţiei a fost înfiinţat un grup de lucru care analizează problema acestor categorii de pensii.

Cumulul pensie-salariu, interzis la stat. Excepţie fac parlamentarii şi aleşii locali. Proiectul a trecut de Guvern
Vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR,  a declarat marți, pentru B1 TV, că dacă pornim de la premisa că angajații din anumite domenii – magistrați, militari, parlamentari, primari și alți funcționari publici – sunt supuși unor restricții cât timp sunt în câmpul muncii, atunci e normal ca aceștia să aibă anumite puncte în plus și să beneficieze de pensii peste ce au contribuit. În schimb, Kelemen a spus că nu e de acord ca pensiile să fie mai mari decât salariul și nici cu faptul că unii se pensionează de tineri, de parcă pentru alții meseria nu ar fi, de asemenea, stresantă. Liderul UDRM a mai spus că e o ipocrizie faptul că au fost tăiate pensiile speciale ale foștilor parlamentari, dar „în rest nu ne atingem, că ne e frică”. Vicepremierul a mai afirmat că există un grup de lucru la nivelul coaliției de guvernare în care e analizată situația pensiilor speciale.

Pensii 2021. Stagiul de cotizare la pensie nu o să mai fie fix. Anunţul făcut de Cristian Ghinea!
„Eu n-am promis desființarea pensiilor speciale, dar sunt de acord că trebuie să facem curat acolo și abordarea mea e, zic eu, extrem de onestă și corectă. Statul român ar trebui să ia o decizie, adică Guvern, Parlament, cei care fac legile. Dacă România are niște categorii care în câmpul muncii au niște restricții, compensează pe partea de pensii cu niște pucte dincolo de principiul contributivității. Dacă ajungem la concluzia că există astfel de categorii, magistrații, procurorii și judecătorii, militarii, Armata, serviciile – eu nu vorbesc de foștii milițieni, foștii securiști, că e altă abordare – primarii, parlamentarii și alți funcționari publici, care 20-30 de ani sunt în serviciul public și au niște restricții, atunci când ies la pensie, peste contributivitate mai primesc câteva puncte ceva în plus.

Dacă ajungem la această discuție, atunci orice soluție o voi accepta. Dar acum rezolvăm cu parlamentarii că sunt puțini, oricum nu contează în economia sistemului de pensii – însemană 1,2 – 1,3%. Nu pare, chiar e o ipocrizie. La primari la fel, dar în rest nu ne atingem, că ne e frică…

Contributivitate înseamnă că plătești și primești niște bani în funcție de contribuția ta. Acum sunt pensii care sunt mai mari decât salariul brut. Așa ajungem la 50.000 de lei și acest lucru nu e corect și trebuie rezolvat”,  a mai spus vicepremierul Kelemen Hunor.

Despre interdicția privind cumulul pensiei cu salariul, Kelemen a afirmat: „Proiectul de lege e în Parlament și acolo se mai pot schimba anumite aspecte. E o discuție în Parlament. Nu intru în amănunte, eu discut de principii. Chestia e că sunt niște categorii în care nu te poți atinge de pensiile câștigate, indiferent cât de mari sunt… Din punctul meu de vedere e inacceptabil! Nu poți să ai pensia de 60.000 de lei, când ai avut salariul de 40.000 de lei. Și salariul a fost mare și dacă mergi pe contributivitate, tot ajungi la o sumă din care poți trăi liniștit, dar spui că nu se poate atinge nimeni de pensia ta, dar cine plătește acea pensie? Copiii și nepoții tăi!”.