Coaliţia se reuneşte, luni, la Parlament, pentru a discuta măsuri în domeniul energiei. Ce se întâmplă cu facturile umflate

Ministrul Energiei a afirmat că se lucrează la noua schemă de sprijin pentru populaţie de la 1 aprilie, dar aceasta trebuie să fie agreată în coaliţie.

17 ian. 2022, 13:04
Coaliţia se reuneşte, luni, la Parlament, pentru a discuta măsuri în domeniul energiei. Ce se întâmplă cu facturile umflate

Coaliţia şedinţă de urgenţă pe tema facturilor UPDATE. Președintele PNL, Florin Cîțu, va merge la ședința coaliției de guvernare și le-a spus celor din PNL că este interesat de orice soluție pentru facturile la energie care nu discriminează și care se aplică unitar în toate sectoarele din economie.

În acelasi timp, Florin Cîțu a avertizat că aceste soluții, cu bani de la buget pentru persoane fizice și companii, nu rezolvă problmea structurală a prețurilor din energie. În opinia lui Cîțu, este nevoie de un plan de investiții multianual, asumat transpartinic pentru a asigura securitatea energetică a României.

Preşedintele PNL Florin Cîţu a delcarat, luni, la Parlament, despre măsurile propuse de PSD pentru a-i ajuta pe consumatorii casnici şi din economie, în urma majorării facturilor la energie, că va susţine orice reduceri de taxe care se aplică unitar în toată economia şi că nu este de acord să se reducă TVA-ul doar pentru un anumit sector. Liderul PNL a mai spus că, în opinia sa, de economist, prin astfel de măsuri ”nu vom face decât să creştem profiturile unor companii” şi că ”va fi foarte greu să vedem o scădere a preţurilor”.

”Nu sunt de acord să reduci TVA doar pentru un anumit sector, pentru că atunci creezi un avantaj necompetitiv, necinstit unui anumit sector, versus alte sectoare şi eu nu sunt de acord”, a spus Cîţu, la Parlament.

Preşedintele PNL a arătat că el nu este de acord să se vină cu măsură doar pentru un anumit sector, pentru că atunci se creează ”tot felul de distorsiuni în economie” şi economia nu poate să funcţioneze aşa pe termen lung, iar acest lucru s-a văzut în ultimii ani.

”Încercăm să rezolvăm o problemă aici, şi apar alte probleme în economie”, a spus el, precizând că se poate veni cu o măsură de reducere a TVA la zero.

Coaliţia şedinţă de urgenţă pe tema facturilor UPDATE. Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat luni că a discutat cu premierul Ciucă și cu liderul PNL Florin Cîțu pe tema facturilor uriașe. El propune TVA zero pentru gaze și energie de la 1 februarie. „Este suportabilă pentru bugetul statului și pentru energie și pentru gaze și îmi mențin părerea ca această măsură trebuie luată cu data de 1 februarie”, a spus Ciolacu.

Liderii AUR au cerut demiterea ministrului Energiei, Virgil Popescu, după ce facturile românilor au explodat. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu a spus nici da, nici nu, la solicitarea AUR, ci a pasat răspunderea către Nicolae Ciucă. „Această decizie se ia în cadrul coaliție, împreună cu primul ministru”, a spus Marcel Ciolacu.

 

Coaliţia de guvernare se va reuni, luni seară, la Parlament, pentru a discuta despre măsuri în domeniul energiei. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, duminică, faptul că se lucrează la noua schemă de sprijin pentru populaţie de la 1 aprilie. „Nu vom face o schemă care va fi mai dezavantajoasă decât schema existentă”, a afirmat el.

EXCLUSIV Virgil Popescu explică, în direct la România TV, criza facturilor umflate la energie: „Săptămâna viitoare schimbăm legea. Toate facturile eronate se vor storna, fără penalităţi şi vom interzice debranşarea”

Conform unor surse politice, şedinţa coaliţiei va avea loc la ora 17.00, la Parlament, urmând a se discuta despre măsuri în energie.

De altfel, despre măsurile care vor fi luate în perioada următoare în contextul facturilor ridicate la energie electrică şi gaze naturale a vorbit, duminică, ministrul Virgil Popescu.

Facturile uriaşe la energie ajung în atenţia procurorilor. Ministrul Justiţiei a transmis solicitarea la Parchetul General

„Săptămâna viitoare în şedinţa de Guvern vom modifica legea plafonării şi compensării şi vom obliga toţi furnizorii care au întocmit facturile într-un mod eronat în afara legii plafonării şi compensării să le refacă, să le refacă fără percepere de penalităţi, vom opri orice fel de debranşare pe perioada de aplicare a acestei legi pentru că vrem să punem pe poziţie de egalitate clientul cu furnizorul, să nu existe cumva un mijloc, să zicem aşa, de presiune al furnizorului să achit o factură eronată sub ameninţarea debranşării”, a declarat ministrul Energiei.
El a menţionat că nu crede „să privească cu ochi buni furnizorii această imposibilitate de debranşare, dar ne-au arătat că n-au fost de bună credinţă”.

„Eu înţeleg că facturile trebuie plătite, dar trebuie plătite facturile corect. Nu facturile întocmite într-un mod eronat. De aceea ţin la această măsură de blocare a debranşărilor pe perioada de valabilitate a acestei legi”, a subliniat Virgil Popescu.

Popescu a afirmat, răspunzând unei întrebări, că nu crede că furnizorii au făcut aceste erori „din prostie”. El a adăugat că ANRE putea să aibă discuţii cu furnizorii şi să îi verifice din decembrie dacă au aplicaţiile informatice actualizate.

„Ar fi putut interveni preventiv în piaţă să nu se emită facturi”, a punctat Popescu. Ministrul Energiei a menţionat că, pe lângă persoanele fizice şi companii, sunt şi şcoli, spitale, grădiniţe care au facturi întocmite eronat, dar şi acolo preţul trebuie plafonat.

Popescu a mai afirmat că se lucrează la noua schemă de sprijin pentru populaţie de la 1 aprilie, dar aceasta trebuie să fie agreată în coaliţie la sfârşitul săptămânii sau în cea următoare.

„Avem o schemă de sprijin pentru populaţie ca să nu mai trecem prin aceste situaţii. (…) Nu vom face o schemă care va fi mai dezavantajoasă decât schema existentă. Vom discuta de la 1 februarie pachet pentru industria alimentară, pentru agricultură, vom putea discuta eventual de la 1 februarie o suplimentare a discountului la gaze naturale, ori mărim discountul de la 33 la 50% sau scădem TVA-ul pentru gaze naturale, deci găsim soluţii”, a detaliat ministrul Energiei.

El a admis că aceste soluţii presupun o presiune suplimentară, deci trebuie făcută o analiză de către Ministerul de Finanţe.

Referitor la solicitarea PSD privind TVA zero, Popescu a explicat: „Tot Ministerul de Finanţe trebuie să ne spună dacă se poate în Uniunea Europeană TVA zero. Ştiu că se discută o directivă la nivelul miniştrilor de Finanţe ai Uniunii Europene prin care ar putea exista în viitor TVA zero pentru alimente. Ministrul de Finanţe care este mult mai updatat la nivelul miniştrilor de Finanţe ai statelor membre ale Uniunii Europene ar trebui să ne spună dacă se poate acest lucru sau nu se poate acest lucru. Eu sunt de acord cu orice schemă care ajută oamenii, din punctul nostru, al Ministerului Energiei”.

El s-a declarat convins că se va ajunge la o înţelegere în şedinţa coaliţiei.