EXCLUSIV Virgil Popescu explică, în direct la România TV, criza facturilor umflate la energie: „Săptămâna viitoare schimbăm legea. Toate facturile eronate se vor storna, fără penalităţi şi vom interzice debranşarea”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, este invitatul lui Victor Ciutacu, într-o ediţie specială ce va fi transmisă de România TV de la ora 17, în contextul crizei preţurilor la energie, care a făcut ca mai mulţi lideri politici să-i ceară deja demisia.

13 ian. 2022, 16:47
EXCLUSIV Virgil Popescu explică, în direct la România TV, criza facturilor umflate la energie: „Săptămâna viitoare schimbăm legea. Toate facturile eronate se vor storna, fără penalităţi şi vom interzice debranşarea”

UPDATE

: „Am vazut si eu o autoritate ca de ieri zice ca s-a implicat si va face lumina in aceste cazuri. O procedura care exista, dar trebuia sa fie publica. Ce trebuie sa facem daca avem o factura fara plafonare, compensre. Primul lucru este sa ne adresam furnizorului. ANRE nu ne spune in cat timp trebuie sa ne raspunda furnizorul. Daca nu exista, cred ca ar trebui reglementat, sa fie 5 zile, ca daca ne ducem in 30 de zile, deja vine alta factura.”, a spus Virgil Popescu, în dialog cu Victor Ciutacu.

„Cred ca ar trebui sa aiba un call center. Am vazut astazi un om care a sunat la call center, nu a primit raspuns, a sesizat ANRE, iar acestia au cerut dovada ca a depus contestatie la furnizor. Este cazul ca ANRE sa intre serios in piata.

Eu nu pot spune ca nu pot face nimic, pentru ca Min Energiei poate modifica legislatia primara, dar daca cea secundara nu se modifica, degeaba.

Saptamana viitoare, daca nu au inteles sa emita facturile conform legii, modificam legea si ii obligam sa storneze toate facturile emise eronat. Vor storna toate facturile eronate, se va interzice debransarea, nu se vor aplica penalitati si vom introduce si sanctiuni pentru facturile eronate.

Premierul Ciuca a spus ca dupa data de 31 martie, cand aceasta schema de plafonare si compensare isi incheie valabilitatea, trebuie o noua schema. Depinde daca vrem sa extindem si la gaze naturale, daca o continuam pe aceasta sau gandim alta. Daca vorbim doar de gaze, avem discountul acela de 33%. Sigur, acesta poate fi marit la 50 sau 60%. Dar Ministerul de Finante trebuie sa ne spuna daca avem spatiu fiscal sa facem aceste lucruri. De aceea, eu sunt de acord cu toate variantele care pot scadea facturile romanilor, inclusiv pentru IMM-uri, de la 1 aprilie vrem sa facem o schema si pentru industria alimentara, dar nu sunt expert in finante, nu stiu daca si cat se poate. Nu avem acum un raspuns concret daca se poate TVA 0 la energie. Poate se poate in alta parte, poate se poate la alimente sau in alta parte.”, a adăugat Virgil Popescu, întrebat ce măsuri suplimentare vor fi luate în criza energetică.

„Avem o mare deficienta in sistem, din 2012 nu s-a mai facut nicio investitie pe zona asta, am zis ca anul asta ar trebui sa fie unu al investitiilor.

Domnul Ciolacu se refera la legea concurentei, prin care se poate interveni pe o perioada limitata. Statul vrea sa intervina, dar trebuie vazut in coalitie care sunt masurile. Daca furnizorii si-ar fi facut facturile conform cu masurile, nu am fi avut acest scandal. Problema este ca statul sa puna la punct sistemul, iar pana ieri doar ANPC a intervenit, dar nu are prea multe parghii. A mers la furnizori, a amendat, i-a obligat sa refaca facturile incorecte, dar nu poate face mai mult. ANRE poate verifica inclusiv daca nu exista un cartel pe preturi. Mijloacele pe care le folosim sunt pentru a duce banii spre cei ce au nevoie.”, a explicat ministrul Virgil Popescu tema convocării CSAT.

Citeşte şi: De ce nu poate fi aplicat TVA zero la alimentele de bază în România? Explicaţia ministrului Proiectelor Europene

„Atata timp cat o lege iti spune cum sa intocmesti niste documente fiscale, iar tu nu le intocmesti si spui ca mai dureaza pana iti updatezi sistemul sau alte motive, dar tu dai drumul la facturi eronate, asta poate sa fie inselaciune. In ultima perioada vad implicarea tuturor autoritatilor, ceea ce e bine, dar asta trebuia facut inainte, ca sa nu ajungem aici.

Trebuia mers din decembrie la furnizori, sa se verifice daca factureaza cum trebuie, dar un oficial ANRE a spus ca din ianuarie, ca sunt sarbatorile. Nu am auzit de nicio demisie, ar trebui sa ne uitam toti la ce atributii avem, ar trebui ca cine are controale de facut, sa le faca. Acum probabil se factureaza ca lumea, furnizorii s-au speriat, dar este tarziu, pentru ca si populatia s-a speriat, raul a fost facut.

Trebuie sa ne intalnim in coalitie, pentru ca doar impreuna putem depasi aceste crize. Ajungem la o formula de comun acord, o anuntam imediat, oamenii stiu despre ce e vorba si autoritatile de control sa mearga sa ii mature. Pana nu se intelege in piata ca ANRE isi face treaba, se transmite semnalul catre furnizori ca pot face orice. Ei incearca sa-si maximizeze profitul, dar o fac pe spinarea oamenilor, iar asta nu trebuie permis.

Securitatea energetica este o componenta a securitatii nationale. Eu zic sa ne intalnim intai in coalitie, sa facem pachetul si sa iesim cu el, sa rezolvam problema, sa lasam orice haraiala dintre noi.

Eu nu mi-am pus problema demisiei, pentru ca mi se pare ciudat sa fac asta pentru ca ANRE nu-si face treaba, iar furnizorii nu respecta legea. Verificarea o face ANRE.

Daca in 2018 faceam o lege offshore care sa permita investitiile, puteam scoate gaz din Marea Neagra. Dragnea a facut acea lege si stiu ce s-a intamplat, a blocat investitiile din Marea Neagra, nu stiu ce interese a avut. Exxon-ul vrea sa vanda, Romgaz vrea sa cumpere, deci statul roman va avea acces la acel gaz, din 2026 il vom scoate. Nu stiu daca Romgaz avea capacitatea la vremea respectiva sa investeasca 1 miliard. Tot pe vremea lui Dragnea investitiile la Hidroelectrica au stat 7 ani blocate. A venit anul 2020 si le-am deblocat si le vom face.

Citeşte şi: ANPC înfiinţează Comandamentul pentru energie. Adresă de mail şi telefon special pentru clienţii furaţi la facturi

Termocentrala de la Mintia nu poate functiona fara carbune, iar carbunele din minele care mai sunt abia ajung pentru Paroseni, de aceea am pastrat Paroseniul. Iar Mintia va fi vanduta la licitatie. Va fi pe gaz natural, nu pe carbune. Mintia are, pe langa centrala, tunuri de racire, este un avantaj imens, pentru ca este deja conectata. Un investitor privat cred ca o poate face functionala in 2-3 ani.

Vom face in Valea Jiului un complex nou. Termocentrala de la Paroseni merge. Pana in 2023, tot carbunele extras va fi ars acolo. AVem un investitor norvegian care vrea sa bage 800 de milioane de euro la Paroseni pentru o centrala cu tehnologie noua.”, a spus Virgil Popescu.

Ştirea iniţială

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat, marţi, că 80% din consumatori casnici au beneficiat de compensare şi plafonare la facturile de energie electrică şi în jur de 60% la factura la gaze naturale, şi a arătat că aşteaptă raportul ANPC privind furnizorii care nu au emis facturile cu compensare şi plafonare, iar pentru cei care nu au respectat legea se poate ajunge până la ridicarea licenţei.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, joi, într-o intervenţie la Antena 3, că până duminică va fi o şedinţă a coaliţiei şi se vor stabili măsurile pe care Guvernul Ciucă le va lua în scandalul legat de preţurile la energie electrică şi gaze.

”Nu e timp să ne certăm în acest moment, nu e timp de conflicte politice, vrem să venim cu soluţii şi cred că aceste discuţii la televizor şubrezesc această coaliţie şi implicit Guvernul României. Am pregătit un document cu toate măsurile adoptate de toate statele europene în faţă valului de scumpiri, nu numai în România există această criză. În România ne dăm prea mult cu părerea şi venim cu soluţii prea puţine. Există soluţii de sprijin, doar dacă nu vrei să le iei nu le pui în aplicare. Cea mai simplă e reducerea TVA atât la energie, cât şi la gaze. Insistăm că această măsură să vină de la 1 februarie, nu de la 1 aprilie. Nu sunt afectaţi doar consumatorii casnici, ci întreagă industrie. Miniştrii PSD lucrează la un document coerent, vor propune un mix de măsuri cu aplicare simplă şi rapidă, înglobează şi ceea ce Ciucă a anunţat”, a spus preşedintele PSD.

Ciolacu a arătat că se impune o convocare a CSAT, iar acest lucru îl face doar preşedintele României.

”În împrejurări excepţionale, precum situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi oferta, Guvernul poate dispune măsuri temporare. E normal să se intervină în acest moment. Oamenii aşteaptă de la noi soluţii, iar PSD va veni cu soluţii. Poate se impune şi un clawback pe energie, că la medicamente, să nu mai încurajăm mărirea preţului, cum a fost la Hidroelectrica, de s-a făcut oferta cu 3300, căci preţul de producţie e mult mai mic”, a arătat el.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu propune plafonarea prețului alimentelor de bază. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: Acest lucru ar putea duce la dispariţia unor produse de pe raft