Coaliţia amână aprobarea bugetului, miniştrii UDMR şi primarii sunt nemulţumiţi de alocări

Liderii coaliţiei s-au reunit la Guvern pentru a discuta despre proiectul de buget pe anul viitor şi a doua rectificare a bugetului din acest an. Ei au convenit ca proiectul de buget pentru 2012 să fie aprobat săptămâna viitoare, mai mulţi miniştri, în principal cei ai UDMR, fiind nemulţumiţi de fondurile repartizate, în timp ce membri ai coaliţiei, inclusiv din partea PDL, reclamă fondurile insuficiente repartizate autorităţilor locale.

RomaniaTV.net
16 nov. 2011, 08:37
Coaliţia amână aprobarea bugetului, miniştrii UDMR şi primarii sunt nemulţumiţi de alocări

Potrivit MEDIAFAX, proiectul de buget ar urma să fie aprobat de Guvern la finele săptămânii viitoare, pe 25 noiembrie, şi să fie trimis Parlamentului la 28 noiembrie.

„În coaliţie există la acest moment mari nemulţumiri legate de repartizarea fondurilor, în principal din partea miniştrilor UDMR, astfel că discuţia trebuie reluată pornind de la fiecare minister în parte”, potrivit unor surse citate de MEDIAFAX.

Un alt motiv de nemulţumire este legat de fondurile destinate administraţiei locale, mai mulţi membri ai coaliţiei, inclusiv din partea PDL, reclamând că alocările sunt insuficiente faţă de necesităţile pe plan local.

Împreună cu proiectul de buget, Guvernul ar urma să modifice Legea finanţelor publice locale, printr-o ordonanţă de urgenţă care reduce cota lunară defalcată din impozitul pe venit repartizată autorităţilor locale cu 5,5 puncte procentuale, de la 77% la 71,5%, şi stabileşte că încasările din impozitul pe veniturile din pensii vor fi vărsate integral la bugetul de stat.

În forma actuală, proiectul de buget pentru anul viitor prevede tăieri de fonduri pentru jumătate dintre ministere, inclusiv la Educaţie, Cultură, Agricultură şi Justiţie, dar şi pentru Parlament, comparativ cu alocările din acest an, şi bugete mai mari pentru Sănătătate, Apărare, Administraţia Prezidenţială, instituţii din sistemul juridic, servicii de informaţii.

Premierul Emil Boc a afirmat, marţi seara, că rectificarea bugetară va fi efectuată în această săptămână sau cel târziu săptămâna viitoare, cu suplimentări de fonduri la ministerele Sănătăţii, Culturii şi la instituţiile care se ocupă de derularea unor investiţii în infrastructură.