Coborârea steagului britanic de pe Primăria din Belfast a provocat proteste violente VIDEO

Protest violent în capitala Irlandei de Nord, Belfast. Sute de oameni au încercat să intre în sediul primăriei, după ce consilierii locali au decis să îndepărteze steagul britanic de pe clădire.

RomaniaTV.net
04 dec. 2012, 07:23
Coborârea steagului britanic de pe Primăria din Belfast a provocat proteste violente VIDEO

Poliţia a intervenit în forţă şi a oprit mulţimea la intrare. Mai multe persoane au fost rănite, inclusiv un fotograf de la o agenţie de presă.

Consilierii din Belfast au decis prin vot, să renunţe la steagul britanic de pe clădirea primăriei. Acesta ar urma să fie arborat doar la ocazii speciale – în aproximativ 17 zile ale anului.

Hotărârea lor a enervat la culme comunitatea protestantă din oraş – care este foarte ataşată de simbolurile Regatului. Sute de oameni au încercat să intre în clădire , ca să împiedice coborîrea drapelului.

Poliţia a reuşit să oprească mulţimeaa la intrare şi să-i protejeze pe angajaţii primăriei. Scandalul este însă departe de a se fi încheiat.

Atât populaţia cît şi politicienii din Irlanda de Nord sunt împărţiţi în două tabere.De o parte se află naţionaliştii catolici, care ar dori ca Belfastul să părăsească Marea Britanie şi să se unească cu Republica Irlanda. De celaltă parte se situează protestanţii, care preferă să facă parte din Regatul Unit.

Autorităţile se tem că tensiunile dintre cele două tabere ar putea degenera în noi violenţe.