Coca Cola vs. Pepsi: INGREDIENTUL care face diferenţa între cele două băuturi. Vezi cât de periculoase sunt

Deşi sunt extrem de nocive, băuturile carbogazoase sunt foarte consumate. Unele dintre cele mai renumite astfel de băuturi sunt Coca Cola şi Pepsi. ROMÂNIATV.NET a analizat ingredientele celor două băuturi, în varianta lor simplă. Iată încă o dată de ce nu este bine să consumi aceste băuturi răcoritoare carbogazoase şi cum pot fi explicate ingredientele pe care acestea le conţin.
Marilena Vili
20 nov. 2013, 08:25
Coca Cola vs. Pepsi: INGREDIENTUL care face diferenţa între cele două băuturi. Vezi cât de periculoase sunt

Coca Cola şi Pepsi sunt unele dintre cele mai consumate băuturi carbogazoase. Deşi medici au atras în nenumărate rânduri atenţia asupra acestor sucuri, deoarece nu sunt sănătoase, oamenii continuă să le consume.

Potrivit dr. Gheorghe Mencinicopschi, băuturile carbogazoase nu hidratează organismul şi sunt periculoase deoarece conţin coloranţi şi zaharuri.

„Băuturile care pe lângă culoarea artificială şi aroma artificială conţin şi o cantitate mare de zaharuri nu ne hidratează, dar ne aduc foarte multe calorii goale. Un litru de băutură îndulcită poate să ne aducă până la 100-110 grame de zahăr alb. Această cantitate mare de glucide cu absorbţie rapidă va determina creşterea glicemiei şi risc de apariţie al obezităţii şi diabetului de tip 2. Astfel de băuturi pot conţine şi mulţi fosfaţi care pot dezechilibra balanţa calciu-fosfor şi să împiedice chiar fixarea calciului”, declara, pentru România TV, dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Coca Cola vs. Pepsi

Ingrediente Coca Cola, varianta simplă: apă, zahăr, dioxid de carbon, colorant caramel E 150d, acidifiant acid fosforic, arome naturale, cofeină.

Ingrediente Pepsi, varianta simplă: apă, dioxid de carbon, sirop de fructoză din porumb, zahăr, colorant caramel E 150d, acidifiant acid fosforic, cofeină, aromă naturală de cola.

Ingredientul care atrage atenţia şi care se regăseşte doar în Pepsi este siropul de fructoză din porumb. Acest sirop este mai ieftin decât zahărul, aşa că este folosit în cantităţi foarte mari. Mai multe studii au confirmat faptul că acesta poate provoca obezitate, diabet, hipertensiune arterială, cancer şi afectează memoria şi capacitatea de învăţare. Acest îndulcitor se regăseşte atât în băuturile carbogazoase, cât şi în iaurturi, pâine, cereale, sucuri de fructe, ketchup şi maioneză.

Siropul de porumb bogat în fructoză influenţează metabolismul, astfel încât face persoana care îl consumă să simtă încontinuu dorinţa de a mânca tot mai mult. Aceste pofte sunt greu de controlat, pentru că siropul încetineşte producerea de leptină, un hormon care este responsabil de reglarea apetitului.

Un alt ingredient prezent în cele două băuturi este colorantul caramel E 150d. Acesta este un caramel sulfit de amoniu, colorant, de culoare maro şi artificial. Acesta se obţine prin încălzirea glucidelor alimentare, în prezenţa compuşilor sulfit şi amoniu. Nu se recomandă consumul frecvent!

Alt ingredient este acidul fosforic E338 – Ortofosforic. Acesta este un acidifiant natural, mineral. Nu este recomandat consumul frecvent, deoarece în doze mari încetineşte asimilarea calciului, magneziului şi fierului, mărind riscul de osteoporoză.

Aromele naturale sunt amestecuri de substanţe utilizate pentru a da gust şi/sau miros alimentelor. În ceea ce priveşte cofeina, persoanele care beau zilnic mulţi litri de suc pe bază de cofeină şi îndulcitori, riscă să aibă probleme musculare şi chiar cardiovasculare grave, din cauza scăderii nivelului de potasiu din sânge.

Aroma distinctivă de „cola” provine în principal din amestecul de zahăr, ulei de portocală, ulei de lămâie și vanilie, restul ingredientelor având doar contribuții minore.

Citeşte şi Cât de PERICULOASE sunt băuturile carbogazoase. Vezi sfaturile dr. Mencinicopschi

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Cele 4 zodii care vor fi în al nouălea cer până pe 30 aprilie. Le așteaptă zile de poveste
Capital.ro
Ziua în care România s-a despărțit de cea mai mare valoare a țării. Rămâne pentru totdeauna în memoria românilor
Playtech.ro
Următoarele 4 zile libere, aşteptate deja de români. O nouă mini-vacanţă „bate” la uşă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Revoluția all-inclusive. Vacanțele care schimbă regulile jocului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
CTP susține că JD Vance ar fi vinovat de moartea Papei Francisc. Care e motivul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii pe care românii sunt obligați să-i achite. ANAF a ordonat termen legal 25 aprilie. Nu poți evita plata
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Adevărul despre moartea Papei Francisc! Breaking news
Vouchere pentru alimente „Sprijin pentru România” 2025-2027: Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile sociale
MediaFlux
Reuters: Vladimir Putin, deschis unor negocieri directe de pace cu Ucraina. Primele discuții bilaterale propuse de Kremlin
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pensiile, întârziate în luna mai. Ce trebuie să știe seniorii despre veniturile de luna aceasta