Cod de conduită: Pedepse aspre pentru traseişti şi camere video pentru chiulangii VIDEO

Comisii de disciplină, camere de luat vederi în toate comisiile, pedepse aspre pentru traseism şi conflict de interese. Cu imaginea şifonată de certuri, chiuluri, probleme cu legea şi plimbările de la un partid la altul, parlamentarii încearcă să se reinventeze.

RomaniaTV.net
10 oct. 2012, 12:52
Cod de conduită: Pedepse aspre pentru traseişti şi camere video pentru chiulangii VIDEO

Deputaţii sunt decişi să-şi facă ordine în ogradă. Şi cum nu se poate doar cu vorba bună, conducerea Camerei pregăteşte pedepse noi pentru parlamentarii care pătează imaginea instituţiei. „Parlamentarii au nevoie astăzi, în 2012, de un cod de conduită care să le definească comportamentul (…) Trebuie să înţelegi valoarea mandatului pe care îl ai”, a declarat Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Pentru parlamentarii indisciplinaţi, va fi creată o Comisie specială, din care vor face parte şi reprezentanţi ai societăţii civile. Chiulangii vor fi descurajaţi cu camere de luat vederi. „Şedinţele de comisii permanente să fie transmise live pe internet. Vezi foarte clar dacă deputatul a fost prezent, nu doar semnând foaie de prezenţă şi după aceea eludând”, susţine Zgonea.

Traseismul este însă un subiect unde parlamentarii nu cad de acord. Unii spun că trebuie pedepsit dur, alţii, că este ceva normal. „Sunt pentru a menţine legătura între parlamentar şi partidul care l-a propus”, a declarat liderul de grup al deputaţilor PDL, Mircea Toader.

În schimb, Eugen Nicolicea are cu totul o altă părere. „Am mai auzit de prostia asta cu traseismul. Este o inepţie în concepţia unora care n-au habar ce-i aia democraţie”, a spus deputatul UNPR.

Toate măsurile, negociate cu societatea civilă, vor fi incluse într-un cod de conduită al parlamentarului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, că toţi liderii grupurilor parlamentare au acceptat elaborarea unui cod de conduită al parlamentarilor, care ar urma să fie depus săptămâna viitoare, arătând că acesta ar reglementa migraţia politică şi incompatibilităţile.

„Toţi liderii grupurilor parlamentare au acceptat introducerea în Regulament a unui cod de conduită al parlamentarilor. Am vorbit cu Victor Alistar şi cu Cristian Pârvulescu şi în următoarele zile vom lucra aplicat, în speranţa că undeva la sfârşitul săptămânii viitoare liderii grupurilor parlamentare vor depune un proiect, acceptat împreună cu organizaţiile neguvernamentale, cu privire la codul de conduită”, a precizat Valeriu Zgonea.

El s-a întâlnit cu directorul executiv al Transparency International Romania, Victor Alistar, şi cu Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, pe acestă temă.

Preşedintele Camerei a spus că „parlamentarii au nevoie de un cod de conduită care să definească comportamentul, atitudinea şi care să fie introdus în Regulamentul Camerei Deputaţilor”.

Zgonea a anunţat că, după 9 decembrie, vor fi făcute şi modificările necesare la statutul senatorilor şi deputaţilor şi completările în privinţa incompatibilităţilor deputaţilor.

Potrivit lui Zgonea, acest cod de conduită trebuie să se refere la conflictele de interese, incompatibilităţi, dacă există un interes patrimonial din partea vreunui deputat la votarea unei legi, dar, cel mai important, la migraţia politică.

„Este clar că trebuie să găsim o soluţie astfel încât cel care migrează să poată fi sancţionat, de exemplu să nu mai primească funcţii în Parlament, trebuie să găsim o soluţie juridică”, a precizat Zgonea.

El a mai spus că în acest cod de conduită trebuie să fie cuprinse şi sancţiuni înăsprite pentru parlamentarii care votează multiplu şi soluţii pentru absenteism.

Zgonea a arătat că există şi ideea ca parlamentarii să prezinte un raport de activitate în fiecare sesiune care să cuprindă şi activitatea din Parlament şi din circumscripţii.

Victor Alistar a precizat că a observat deschidere din partea tuturor liderilor grupurilor parlamentare cu privire la propunerile pentru codul de conduită cum ar fi transparenţă în exercitarea mandatului, în privinţa deconturilor, migraţia politică, respectarea votului electronic, situaţiile de absenteism.