COD FISCAL 2022. Se subţiază portofelul, ce taxe vor plăti românii de la 1 august!

A fost adoptată forma finală a ordonanţei de modificare a Codului Fiscal. Ministrul de Finanţe a anunţat că o parte dintre noile reglementări vor intra în vigoare chiar de la 1 august.

23 iul. 2022, 15:30
COD FISCAL 2022. Se subţiază portofelul, ce taxe vor plăti românii de la 1 august!

COD FISCAL 2022. Adrian Câciu a anunţat că Guvernul a adoptat, vineri, 15 iulie, forma finalp a ordonanţei privind modificările Codului Fiscal.

COD FISCAL 2022. Anunţul făcut de ministrul de Finanţei

Citeşte şi COD FISCAL 2022. Modificări importante pentru banii românilor, proiectul a fost modificat de Guvern DOCUMENT

„Am adoptat forma finală a ordonanței privind modificările la Codul fiscal. Sunt o o serie de măsuri care intră in vigoare de la 1 ianuarie 2023 şi câteva măsuri care intră în vigoare începând din data de 1 august 2022. O să accentuez această chestiune privind abordarea echilibrată pe această reformă fiscală, pentru că au fost o serie de poziții ale mediului public prin care s-a solicitat o abordare mai radicală.

Guvernul a considerat că, la acest moment, având în vedere situația complicată prin care trecem, nu este oportun și nici necesar să facă ajustări radicale de mediu fiscal ci este bine să-și continue traiectoria de susținere a mediului de afaceri și de consolidare a mediului de afaceri onest”, a declarat ministrul Finanțelor după şedinţa de guvern.

Ce taxe și impozite au de plătit românii de la 1 august

– acciza la ţigări, de la 563,97 lei/1.000 țigarete la 594,97 lei/1.000 țigarete

– acciza la bere: 0,77 lei (HL)

– acciză vinuri spumoase: 13,83 lei/HL produs

– aciză alcool etilic: 756 de lei/HL alcool pur

Impozitul pentru jocurile de noroc va fi majorat de la 1% la 25%
– peste 10.000 de lei – 66.750 de lei (300 de lei + 20% pentru ce depăşeşte 10.000 de lei)

– peste 66.750 de lei (11.650 de lei + 40% pe ceea ce depăşeşte 66.750 de lei)

Ordonanța modifică și plafonul până la care se acordă facilităţile fiscale în domeniul construcţiilor, sectorul agricol şi în industria alimentară, respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale.

Ordonanța modifică şi plafonul până la care contribuabilii determină venitul net anual pe bază de norme de venit, respectiv de la 100.000 euro la 25.000 euro. Modificarea are în vedere contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale obţinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective.

Se modifică baza de calcul pentru aplicarea contribuțiilor sociale la pensii și sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, astfel:

Baza anuală de calcul a contribuţiei reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;
b) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.

Salariile part-time sub nivelul salariului minim vor fi taxate la nivelul salariului minim ca și cum ar fi întreg.

Excepție vor face elevii și studenții cu vârste sub 26 de ani, persoanele care urmează o formă de ucenicie, pensionarii care beneficiază de pensie din sistemul public, persoanele fizice care realizează venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp parțial sau întreg și valoarea cumulată depășește salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilități.

Citeşte şi Noi modificări importante pentru românii care vor să-şi cumpere o locuinţă anul viitor