COD FISCAL 2022. Transportatorii se tem că noile prevederi îi vor băga în faliment

Modificările codului fiscal au creat un val de reacţii negative în rândul transportatorilor. Aceştia se tem că noile prevederi îi vor băga în faliment.

08 iul. 2022, 09:29
COD FISCAL 2022. Transportatorii se tem că noile prevederi îi vor băga în faliment

COD FISCAL 2022. Transportatorii se plâng că propunerea de majorare a impozitelor va băga toate firmele româneşti în faliment.

COD FISCAL 2022. Transportatorii spun că vor intra în faliment

Citeşte şi COD FISCAL 2022. Lovitură pentru această categorie de români! Se dublează contribuţiile sociale

„Propunerea de majorare a impozitelor pentru transportatori va băga în faliment toate firmele româneşti, după doi ani şi jumătate în care transportatorilor li s-au pus piedici şi nu li s-a acordat nici un fel de ajutor. Acest sector economic a fost grav afectat de restricţiile impuse de pandemie, apoi de majorarea preţurilor la carburanţi şi la poliţele RCA. Toate acţiunile guvernelor din ultimii doi ani şi jumătate au fost în defavoarea transportatorilor români”, se arată într-un comunicat al COTAR.

Oamenii spun că transportul rutier din România este ţinta atacurilor permanente din ultimii ani, ale unor companii multinaţionale care doresc să elimine firmele de pe piaţa românească, pentru a putea prelua această piaţă.

Reprezentanţii confederaţiei susţin că se observă o permanentă sincronizare a acţiunilor guvernelor României cu dorinţele companiilor care se pregătesc să intre pe piaţa din ţara noastră, pentru că toate deciziile au fost luate astfel încât să distrugă firmele româneşti.

„Parlamentul a legiferat, iar Preşedintele României a promulgat, la finalul lunii martie 2022, Legea de corectare a abuzurilor ANAF, instituţie care a interpretat în mod abuziv Codul fiscal, pentru a stabili impozite suplimentare pentru sectorul de transport rutier.

Noua propunere de modificare a Codului fiscal, lansată în dezbatere publică fără consultarea prealabilă a transportatorilor, vine din nou cu majorarea impozitelor pentru salariaţii din transporturile rutiere, de până la 10 ori, după ce ni s-au dat asigurări că nu vor mai exista majorări de taxe şi impozite în acest sector economic.

Propunerea de modificare de la punctul 36 din Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Codului Fiscal transformă în venituri impozabile toate sumele care depăşesc 33% din salariul de bază, reprezentând indemnizaţii plătite pentru clauza de mobilitate. Prin această modificare, Guvernul trece încă o dată peste votul democratic din Parlamentul României şi peste Preşedintele României, pentru a obţine falimentarea transportatorilor români.

Guvernul vrea, astfel, să anuleze o lege votată de Parlament şi promulgată de Preşedinte, la mai puţin de 3 luni de la intrarea ei în vigoare – Legea 72/2022”, se mai arată în comunicatul COTAR.

Reprezentanţii confederaţiei spun că această Lege a răspuns principalelor solicitări, răspunzând la nevoia de eliminare a incertitudinii juridice, în urma interpretărilor eronate din partea ANAF, privind impozitarea diurnei şoferilor profesionişti care operează transporturi rutiere internaţionale în UE, astfel încât să se asigure competitivitatea transportatorilor rutieri români la nivel european. Legiferarea în acest sens a venit în contextul intrării în vigoare a prevederilor Pachetului Mobilitate 1 privind detaşarea conducătorilor auto.

„Conform legislaţiei în vigoare, indemnizaţiile plătite pentru clauza de mobilitate au acelaşi regim ca indemnizaţiile de detaşare/delegare, fără a fi impozitate suplimentar. Noua formulă de impozitare propusă pentru veniturile aferente prestaţiilor suplimentare intră în contradicţie cu toate deciziile şi directivele UE, fiind calea cea mai sigură de a aduce firmele de transport româneşti în imposibilitatea continuării activităţii”, mai transmit cei de la COTAR.

Transportatorii spun că acest sector economic a generat, anul trecut, încasări valutare de aproape 7,5 miliarde de euro, bani care au ajuns în economia României, contribuind la excedentul de servicii din balanţa de plăţi cu peste 4,2 miliarde de euro, iar împreună cu toate activităţile conexe am contribuit cu peste 18% din PIB-ul Romaniei

„Pierderile calculate în urma aplicării prevederilor actuale pentru viitorul Cod fiscal sunt de circa 1,5 miliarde de euro pe an. În acelaşi timp, continuă scumpirea carburanţilor, chiar şi când preţul barilului de petrol scade, însă Consiliul Concurenţei consideră că este normal să se întâmple aşa. La fel consideră şi în legătură cu scumpirea poliţelor RCA, la toate firmele de asigurări”, au mai transmis reprezentanţii confederaţiei.

Citeşte şi ANAF vrea mai mulţi inspectori care să-i verifice pe români dacă au plătit taxele la stat