Cod galben de caniculă şi disconfort termic în aproape toată țara. Temperaturile maxime urcă spre 40 de grade

Valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde luni cea mai mare parte a ţării, iar marţi va persista în regiunile sudice, centrale şi estice

16 aug. 2021, 08:28
Cod galben de caniculă şi disconfort termic în aproape toată țara. Temperaturile maxime urcă spre 40 de grade

Cod galben de caniculă de luni. Atenţionarea Cod galben care vizează val de căldură, caniculă şi disconfort termic accentuat intră în vigoare de azi, afectând cea mai mare parte a ţării.

Valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde luni cea mai mare parte a ţării, iar marţi va persista în regiunile sudice, centrale şi estice. Local va fi caniculă, disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va  depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 şi 38 de grade. Pe alocuri, temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade, informează meteorologii.

Prognoza meteo 16 august 2021. Caniculă şi disconfort termic accentuat. Temperaturile scad de la mijlocul săptămânii

Conform acestora, fenomene asociate instabilităţii atmosferice se vor semnala local la munte, în nord şi nord-vest, iar marţi, mai ales în regiunile intracarpatice, anunţă ANM.


Luna iulie 2021 a fost luna cea mai caldă înregistrată vreodată pe Terra

Un ciclon periculos care traversează Europa ar putea afecta şi ţara noastră. Directorul ANM, Elena Mateescu a explicat că temperaturile foarte ridicate care întâlnesc umezeala duc la formarea unor furtuni puternice, iar aceste fenomene sunt aşteptate să aibă loc până la sfârşitul verii.

”Valul de căldură deja persistent din ultimele săptămâni va fi de interes cel puţin până la 20 – 23 august. La începutul săptămânii ne aşteptăm ca valul de căldură să se intensifice în partea de vest şi sud a ţării, cu valori de peste 37, 38 de grade Celsius. Această masă de aer mai cald acumulată de peste zi, în apropiere cu gradul mare de umezeală, determină formarea furtunilor de intensitate mare la nivel local”, a declarat la Digi24 directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Meteorologul a mai precizat că fenomenele extreme de tipul vijeliilor puternice se vor păstra până la finalul anotimpului cald, astfel că și în România vara lui 2021 va rămâne în istoria măsurătorilor meteorologice ca o vară a extremelor.

”Vor mai fi de interes până la sfârșitul verii astfel de fenomene (furtuni, vijelii, grindină – n.r.), astfel încât vara lui 2021 să fie o confirmare că și în România a fost o vară a extremelor meteo”, a conchis Elena Mateescu.