Prognoza meteo 16 august 2021. Caniculă şi disconfort termic accentuat. Temperaturile scad de la mijlocul săptămânii

În primele două zile ale săptămânii, temperaturile se menţin ridicate, iar disconfortul termic se va accentua. Începând de miercuri, temperaturile vor scădea în toată ţara.

15 aug. 2021, 22:56
Prognoza meteo 16 august 2021. Caniculă şi disconfort termic accentuat. Temperaturile scad de la mijlocul săptămânii

Prognoza meteo 16 august 2021

În ţară, valul de cãldurã va fi în intensificare şi în extindere în majoritatea regiunilor şi mai ales în Oltenia, Muntenia, Banat, Crişana şi în sud-vestul Transilvaniei va fi caniculã. Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unitãţi în zonele de câmpie şi de deal, potrivit ANM.

Temperaturile maxime se vor încadra între 27…29 de grade pe litoral şi în jurul a 38 de grade în vest şi sud-vest, iar cele minime vor fi cuprinse între 15 şi 22 de grade, mai scãzute în depresiunile Carpaţilor Orientali, spre 11 grade, dar şi mai ridicate în Dealurile de Vest, pânã la 25…27 de grade.

În regiunile nordice şi nord-vestice, iar în orele amiezii în zona montanã şi parţial în centru, vor fi înnorãri mai accentuate şi pe alocuri averse şi descãrcãri electrice. Vor fi condiţii de grindinã şi izolat cantitãţile de apã vor depãşi 15…25 l/mp. În restul ţãrii cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în regiunile vestice şi pe crestele montane, dar şi în timpul ploilor.

Citeste si Luna iulie 2021 a fost luna cea mai caldă înregistrată vreodată pe Terra

În Bucureşti, vremea va fi canicularã, cu disconfort termic accentuat îndeosebi în orele amiezii când şi indicele temperaturã umezealã (ITU) va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi. Temperatura maximã va fi de 35…36 de grade, iar cea minimã de 17…19 grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab.

Prognoza meteo 17 august 2021

În ţară, canicula şi disconfortul termic accentuat vor persista în regiunile sudice, estice şi parţial în cele centrale, însã în vest şi nord-vest vremea se va rãcori semnificativ. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 26 de grade în Dealurile Crişanei şi în Maramureş şi în jurul a 38 de grade în Lunca Dunãrii.

Progresiv, dinspre vest, va creşte şi gradul de instabilitate atmosfericã, astfel cã înnorãrile se vor accentua treptat în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, nordul şi centrul Moldovei şi în zonele montane, unde vor fi ploi torenţiale, frecvente descãrcãri electrice, local rafale puternice ale vântului, vijelii şi grindinã. Pe alocuri, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor înregistra cantitãţi de apã importante.

În restul ţãrii, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala în cursul nopţii, pe arii restrânse şi în Oltenia şi vestul Munteniei. Minimele termice vor fi cuprinse între 12 şi 22 de grade.

În Bucureşti, canicula şi disconfortul termic accentuat vor persista, astfel temperatura maximã se va situa în jurul a 37 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Spre sfârşitul intervalului, temporar cerul se va înnora, dar probabilitatea pentru fenomene de instabilitate atmosfericã va fi redusã. Minima termicã va fi de 17… 20 de grade.

Prognoza meteo 18 august 2021

În ţară, instabilitatea atmosfericã va fi accentuatã în majoritatea zonelor, iar temperaturile vor scãdea în toatã ţara, vremea devenind local rãcoroasã în vest, nord şi centru şi doar pe spaţii mici, în sud-est, se va mai resimţi disconfort termic. Înnorãrile vor fi temporar accentuate, pe arii extinse vor fi averse, descãrcãri electrice, intensificãri ale vântului şi pe alocuri grindinã şi vijelii.

Ploile vor avea caracter torenţial şi se vor înregistra local cantitãţi de apã importante. În extremitatea de vest a teritoriului astfel de fenomene se vor semnala pe spaţii mici, mai ales la începutul zilei, iar în cea de sud-est probabilitatea de producere a acestora va creşte în timpul nopţii.

Temperaturile maxime se vor încadra între 19…20 de grade în nordul şi în centrul teritoriului şi în jurul a 33 de grade în sud-estul Munteniei; minimele termice vor fi cuprinse între 8 şi 17 grade, mai ridicate pe litoral. Spre dimineaţã, izolat se va forma ceaţã.

În Bucureşti, regimul termic se va pondera, dar vremea va fi în general instabilã. În special dupã orele amiezii, vor fi perioade în care instabilitatea atmosfericã accentuatã se va manifesta prin averse, descãrcãri electrice şi intensificãri ale vântului; ploile vor avea caracter torenţial, se pot înregistra cantitãţi importante de apã şi vor fi posibile vijelii şi grindinã. Temperatura maximã va fi de 31…32 de grade, iar cea minimã de 16…17 grade.

Prognoza meteo 19 august 2021

În ţară, vremea va deveni în general frumoasã. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea, dar cu unele înnorãri pe parcursul zilei în zona de munte şi în regiunile sudice unde pe arii restrânse vor fi ploi de scurtã duratã. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în sud-est, cu viteze mai mari ziua pe litoral şi izolat în zona montanã înaltã.

La sfârşitul nopţii, pe alocuri se va forma ceaţã. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 şi 31 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 5…6 grade în depresiunile intramontane şi 18…19 grade pe litoral.

Citeste si Un nou val de caniculă în România. A fost emisă alertă cod galben pentru opt judeţe. De luni, canicula se extinde

În Bucureşti, vremea va continua sã se rãcoreascã. Cerul va fi parţial noros ziua când vor fi posibile ploi de scurtã duratã, apoi se va însenina. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 28 de grade, iar cea minimã va fi de 16…17 grade, mai scãzutã în zona periurbanã unde la sfârşitul nopţii vor fi condiţii de ceaţã.

Prognoza meteo 20, 21, 22 august 2021

În ţară, vremea va fi din nou în încãlzire, devenind treptat cãlduroasã în majoritatea regiunilor, iar în cele sud-sud-vestice, în special în ultima zi, va fi local caniculã şi disconfort termic ridicat. Pe alocuri, în orele dupã-amiezilor, vor fi averse şi posibil descãrcãri electrice, mai ales în zonele montane.

În Bucureşti, vremea va fi în încãlzire treptatã, devenind din nou cãlduroasã, în special în ultima zi când disconfortul termic va fi mai ridicat. Probabilitatea pentru averse va fi redusã.