COD GALBEN şi PORTOCALIU de furtuni în aproape toată ţara. Harta judeţelor afectate

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă atenţionare Cod galben de instabilitatea atmosferică accentuată în aproape toată ţara, valabilă luni, de la ora 10:00, până la ora 21:00. Meteorologii au emis şi o avertizare de cod portocaliu, valabilă până la ora 18:30.  

04 mai 2020, 14:10

UPDATE: Cod Portocaliu valabil până la ora 18:30

In zona : Județul Ialomiţa: Fetești, Făcăeni, Bordușani, Stelnica;
Județul Călăraşi: Borcea, Jegălia, Unirea, Dichiseni;

Se vor semnala : averse ce vor acumula 35…40 l/mp, descărcări electrice.

Cod Portocaliu valabil până la ora 16:30

In zona : Județul Constanta: zona continentala;
Județul Constanta: Medgidia, Nicolae Bălcescu, Cuza Voda, Târgușor, Tortoman, Grădina;
Județul Tulcea: zona continentala;
Județul Tulcea: Sarichioi, Baia, Murighiol, Chilia Veche, Beidaud, Crișan;

Se vor semnala : averse torențiale ce vor depăși 35 – 40 l/mp frecvente descărcări electrice, grindină de medii dimensiuni, intensificări ale vântului, vijelie.

ALERTĂ COD GALBEN.

Meteorologii au actualizat, luni, atenţionarea de cod galben de manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, ploi moderate cantitativ.

Zone afectate: conform textului și hărții În Dobrogea, sud-estul Moldovei și în Muntenia, mai ales în sudul și estul regiunii, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. În estul Olteniei și în sudul Transilvaniei va continua să plouă și se vor acumula cantități de apă de 20…25 l/mp (în ultimele 24 de ore, în zonă s-au înregistrat cantități de apă cuprinse, în general, între 25 și 45 l/mp)

În Bucureşti

Vremea va fi în general instabilă și ușor mai rece decât în intervalul anterior. Vor fi înnorări temporar accentuate și, îndeosebi după-amiaza, se vor semnala averse în general moderate cantitativ – punctiform peste 10…15 l/mp (în ultimele 24 de ore, în zona capitalei, s-au cumulat în jurul a 50 l/mp), posibil descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Temperatura maximă va fi de 19…20 de grade. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza zilnic prezentele informații

PROGNOZA METEO. Temperaturi scăzute, ploi şi descărcări electrice în următoarele zile

Judeţele vizate de noua atenţionare Cod galben sunt: Tulcea, Constanţa, Vaslui, Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Olt, Vâlcea, Argeş, Sibiu, Alba, Braşov şi Municipiul Bucureşti.

ANM precizează că fenomene similare de instabilitate atmosferică se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe arii restrânse.