COD GALBEN de furtuni. Vremea se strică în aproape toată ţara, va ploua torenţial toată săptămâna

ANM a emis noi avertizări pentru această săptămână. Va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, dar de marţi se anunţă ploi.

29 aug. 2022, 10:01
COD GALBEN de furtuni. Vremea se strică în aproape toată ţara, va ploua torenţial toată săptămâna

Meteorologii au emis, luni, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până marţi dimineaţa în zone din 19 judeţe.

COD GALBEN. Luni (29 august) și marți (30 august) valul de căldură va persista în regiunile sudice și estice. Local va ficaniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 deunități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 37 de grade.Notă: În regiunile sud-estice disconfortul termic se va menține ridicat și pe parcursul zilei de miercuri, 31 august.

PROGNOZA METEO 29 august. Sfârşit de vară cu 37 de grade, canicula va fi urmată de vijelii

De marţi, în intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Maramureș,vestul Olteniei, în cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei, în Carpații Occidentali, în nordulCarpaților Orientali și local în Carpații Meridionali. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări alevântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp. Notă: Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat pe tot parcursul săptămânii, anunţă ANM.

COD GALBEN, harta judeţelor afectate:

ANM-Diverse-Avertizare-Generala-220829091729 (1)

„Următoarele trei zile vor fi caracterizate de un val de căldură, mai ales în partea de S-V a ţării, acolo unde temperaturile se vor situat între 32-37 grade.

Şi dacă azi valul de căldură va persista în cea mai mare parte a ţării, luni şi marţi vom înregistra o restrângere a aeriei afectate de temperaturile foarte ridicate.

În acelaşi timp, vorbim şi de fenomene de instabilitate atmosferică, luni în partea de norv-vest a ţării şi marţi în partea de nord, aşa cum arată şi nota din alerta meteo.

Prognoza meteo pe patru săptămâni. Vara se prelungeşte în septembrie, temperaturi ridicate mare parte din luna viitoare
Dacă este să analizăm săptămâna care urmează, 29 august-5 septembrie, la nivelul estimărilor meteo vorbim de o posibilitate ca în special în regiunile intracarpatice, cantităţile de precipitaţii să fie excedentare.

Din punct de vedere termic, vorbim de valori peste normalul termic al acestei perioade, în special în jumătatea estică a ţării”, a spus directorul Administraţie Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu