COD GALBEN de inundaţii în 18 bazine hidrografice

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o nouă atenționare Cod galben de inundații, valabilă până miercuri după-amiază, în 18 bazine hidrografice, cu depășiri ale Cotelor de atenție.

06 feb. 2017, 17:23
COD GALBEN de inundaţii în 18 bazine hidrografice

Ca urmare a precipitațiilor lichide înregistrate, a celor prognozate pentru următoarele 48 de ore, cedării apei din stratul de zăpadă, influenței evoluției formațiunilor de gheată (gheață la maluri, pod de gheață, aglomerări de ghețuri) și propagării, până în data de 7 februarie, ora 14:00, va fi Cod galben de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: Tur —curs mijlociu și inferior, Someș — curs inferior și Crasna — curs inferior (județul Satu Mare).

De asemenea, până miercuri, 8 februarie, ora 16:00, aceleași fenomene sunt prognozate pe râurile din bazinele hidrografice Crișul Negru (județul Bihor), Crișul Alb (județele Hunedoara și Arad), Arieș superior și afluenți (județul Alba).

În intervalul 7 februarie, ora 12:00 — 8 februarie, ora 16:00, creșteri ale debitelor se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice: afluenții Mureșului inferior (județele Alba, Hunedoara și Arad), Timiș superior și mijlociu, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera (județele Caraș Severin și Timiș), Cerna (județele Gorj și Caraș Severin), Drincea, Desnățui (județele Mehedinți și Dolj), Jiu superior și mijlociu (județele Hunedoara, Gorj, Mehedinți), afluenții Oltului mijlociu și inferior (județele Sibiu, Vâlcea, Gorj, Dolj, Argeș și Olt).

Specialiștii precizează că aceste fenomene se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în data de 7 februarie, în intervalul orar 14:00 — 00:00 pe unele râuri din județele Caraș Severin, Hunedoara și Gorj.

Începând cu data de 6 februarie, ora 16:00, se ridică avertizarea hidrologică din celelalte bazine hidrografice avertizate anterior.

Atenționarea a fost transmisă către: Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională ‘Apele Române’, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A. și Administrațiile Bazinale de Apă: Someș-Tisa, Crișuri, Mureș, Banat, Jiu, Olt.

Citeşte şi ALERTĂ METEO de ploi abundente şi ninsori, în România. VEZI zonele afectate