COD GALBEN şi PROTOCALIU de inundaţii în mai multe bazine hidrografice

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, o serie de atenționări Cod galben de inundații, valabile în următoarele ore în 12 bazine hidrografice, dar și pe râurile mici din sudul județului Constanța.

27 iun. 2017, 14:24
COD GALBEN şi PROTOCALIU de inundaţii în mai multe bazine hidrografice

UPDATE: Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis marți o atenționare Cod portocaliu de inundații pentru râurile Suhu, Lozova și Ijdileni, din județul Galați, valabilă până la ora 24:00.


Conform hidrologilor, până la ora 22:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale, și creșteri de debite și niveluri, cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție, pe afluenții Prahovei aferenți sectorului aval S.H. Prahova și Sărata (afluent al râului Ialomița), de pe raza județelor Prahova, Buzău și Ialomița. Fenomenele periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinele hidrografice Leaotul și Viișoara, dar și în bazinele superioare ale râurilor Cricovul Sărat și Sărata.

De asemenea, până la miezul nopții, sunt anunțate depășiri ale Cotelor de atenție pe afluenții mici ai Siretului și Prutului (județul Galați), pe afluenții mici ai Oltului amonte S.H. Hoghiz (județele Harghita, Covasna și Brașov) și pe râurile mici din sudul județului Constanța.

În plus, specialiștii INHGA atrag atenția că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare atât în bazinul superior al râului Geru (județul Galați), cât și bazinele hidrografice ale râurilor Valea Baciului și Urluia — bazin mijlociu și inferior (județul Constanța).

Atenționările au fost transmise de INHGA către: Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională ‘Apele Române’, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A., Administrațiile Bazinale de Apă: Buzău — Ialomița, Prut — Bârlad, Olt și Dobrogea — Litoral, Sistemele de Gospodărire a Apelor: Prahova, Buzău, Ialomița, Galați, Harghita, Covasna, Brașov și Constanța.