Cod galben de inundaţii pe Dunăre

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis atenţionare de Cod galben privind posibile creşteri de niveluri şi debite cu depăşirea cotelor de apărare pe mai multe sectoare ale Dunării. Codul intră în vigoare duminică noapte şi durează o săptămână.

06 mart. 2016, 12:59
Cod galben de inundaţii pe Dunăre

Având în vedere situaţia hidrologică actuală şi prognoza evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din Bazinul Dunării în amonte de intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), se vor înregistra în continuare creşteri importante de debite şi niveluri pe sectorul românesc al Dunării (aval de S.H.E.N. Portile de Fier), cu depăşirea COTELOR DE APARARE, după cum urmează:

COD GALBEN

– Se instituie COD GALBEN în intervalul 07.03.2016 ora 00:00 – 15.03.2016 ora 18:00 pe Dunăre: sector aval de S.H.E.N. Portile de Fier – Zimnicea, judeţele Mehedinti, Dolj, Olt şi Teleorman, sector aval Isaccea şi pe braţele Dunării, judeţul Tulcea.
– Se instituie COD GALBEN în intervalul 09.03.2016 ora 06:00 – 15.03.2016 ora 06:00 pe Dunăre, pe sectorul Cernavodă – Hârşova, judeţul Constanţa.

Menţionăm că sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire.

Pe baza informaţiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probeme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul romănesc al Dunării, dar este necesară o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice şi respectiv a comportării lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.