COD GALBEN de vijelii, ploi şi grindină până duminică seară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare de vrem ra pentru toată ţara.

RomaniaTV.net
30 mai 2020, 06:08
COD GALBEN de vijelii, ploi şi grindină până duminică seară

Alertă meteo în toată ţara până duminică la 23.00

Meterologii anunţă că, până duminică seară, cea mai mare parte a ţării va fi afectată de ploi, căderi de grindină, descărcări electrice şi vijelii.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare privind manifestări de instabilitate atmosferică până duminică, la ora 23.00.

„În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, căderi de grindină, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi vijelii. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…25 l/mp şi pe arii restrânse 30…40 l/mp”, arată ANM.

Anul acesta ne-am putea confrunta cu temperaturi mai mari decât cele obişnuite pentru această vară, a spus, la Antena 3, Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme. „E posibil să avem din nou un an record în ce priveşte temperatura. Creşterea temperaturii prognozată pentru această vară poate duce la intensificarea anumitor fenomene”, a spus Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Aceste creşteri ale temperaturi pot fi însoţite şi de fenomene severe. „Centrul european de fenomene severe a prognozat pentru această vară şi o creştere a temperaturii care poate şi duce la fenomene severe”, a precizat Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme.

De ce avem furtuni şi tornade în ultima perioadă

Furtunile din aceste zile sunt normale pentru această perioadă, când se încheie primăvara şi vine vara, spune un expert în fenomene meteo extreme.

„În această perioadă ar trebui să ne aşteptam la fenomene meteo extreme: grindină, vijelii, vânt, poate şi tornade.

Trecerea de la primăvară la vară duce la o instabilitate atmosferică asociată cu furtuni ce pot conduce la fenomene extreme.

Ne putem aştepta la astfel de fenomene şi în zilele următoare, sunt relativ obişnuite pentru lunile mai şi iunie, mai ales dacă vorbim de grindină şi tornade”, a mai spus Bogdan Antonescu.


loading...