COD GALBEN DE VÂNT şi VISCOL în sud-estul ţării. Circulaţia ar putea fi întreruptă pe unele drumuri HARTA METEO

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis două atenţionări COD GALBEN DE VÂNT şi NINSORI VISCOLITE, valabile în 11 judeţe din sudul şi sud-estul ţării. Din cauza condiţiilor meteo, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române anunţă că circulaţia ar putea fi întreruptă pe unele segmente de drumuri. 

29 dec. 2016, 08:38
COD GALBEN DE VÂNT şi VISCOL în sud-estul ţării. Circulaţia ar putea fi întreruptă pe unele drumuri HARTA METEO

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.).

În timpul călătoriei, cei de la volan trebuie să păstreze în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculele dinainte şi să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.

De asemenea, date fiind condiţiile meteorologice nefavorabile prognozate (ninsori, ploi, vânt şi viscol) trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele segmente de drumuri. În acest nedorit caz, este bine ca din autovehicule să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apa potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto .

Dacă traficul rutier se va întrerupe din cauza zăpezii, poliţiştii îi sfătuiesc pe conducătorii auto să scoată autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.

MESAJ 1

Interval de valabilitate: 29 decembrie, ora 12 – 30 decembrie, ora 23
Fenomene vizate: intensificări susţinute ale vântului

ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN

În intervalul menţionat, în Dobrogea, estul Munteniei şi sudul Moldovei, vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze la rafală de 55…65 km/h. Îndeosebi pe litoral şi în zona de munte a judeţelor Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea, temporar vor fi rafale de peste 70 km/h.

MESAJ 2

Interval de valabilitate: 30 decembrie, ora 08 – 31 decembrie, ora 08
Fenomene vizate: ninsori viscolite în jud. Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi

ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN

În judeţele Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi, în cursul zilei de vineri, 30 decembrie şi în noaptea de vineri spre sâmbătă (30/31 decembrie) temporar va ninge viscolit, iar vizibilitatea va fi redusă. Pe litoral, vor fi posibile precipitaţiile mixte cu formare de polei.