Cod galben de viscol în zona de munte din patru județe. Vântul va depăși 100 km/oră

Meteorologii au emis joi dimineață, 21 martie, o alertă Cod galben de tip nowcasting de vânt puternic și ninsoare viscolită pentru zona de munte din patru județe, valabilă până la ora 12.00.

21 mart. 2024, 09:43
Cod galben de viscol în zona de munte din patru județe. Vântul va depăși 100 km/oră
Cod galben de viscol în zona de munte din patru județe. Vântul va depăși 100 km/oră

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod galben de tip nowcasting de vânt puternic, ce poate depăși 100 km/oră, și ninsoare viscolită pentru zona de muncă din mai multe judeșe ale țării.

Citește și: Cum va fi anul 2024 din punct de vedere meteorologic. Directorul ANM Elena Mateescu: Se spune că ne aflăm deja într-un prag de alertă de cod roşu

Cod galben de viscol în zona de munte

Județele vizate de vreme rea sunt Braşov, Argeş, Prahova și Dâmboviţa. Aici, la altitudini de peste 1.800 de metri, vor fi intensificări ale vântului cu rafale de 90 – 100 km/h, temporar viscol. Avertizările sunt în vigoare până la ora 12.00. Totodată, până la ora 9.00, în mai multe zone din județul Suceava este ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m.

„Până vineri dimineață, ora 10:00, vorbim de o informare meteorologică ce vizează în mod deosebit cantitățile de precipitații posibil a se înregistra în toate zonele țării, valorile acestora fiind cuprinse între 10-15 l/mp. În zona Carpaților Meridionali, în Transilvania și Muntenia putem să consemnăm chiar valori de 25-30 l/mp, izolat peste 40 l/mp. La altitudini mai mari de 1200 de metri vor predomina ninsorile, se va depune strat de zăpadă local consistent, iar în jumătatea de nord a Moldovei sau în partea de est a Transilvaniei vor fi și precipitații mixte.

Din punct de vedere al regimului de temperaturi, vorbim de o vreme care va fi caracterizată de valori la nivelul maximelor de cel mult 13…14 grade în partea de sud vest, acolo unde și la această oră consemnăm 12…14 grade Celsius, în timp ce în Moldova, în jumătatea nordică, doar 2…3 grade Celsius”, a explicat Elena Mateescu la Antena 3.

Meteorologii au anunțat recent cum va fi vremea în următoarele trei săptămâni. Potrivit prognozei, vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile estimate vor fi mai ridicate decât cele normale perioadei din calendar, până la jumătatea lunii aprilie. În București, până la finele lunii martie, vremea se va îmbunătății treptat. Începând cu data de 29 martie 2024, temperaturile vor depăși 20 de grade.

„De sâmbătă, vremea va intra într-un proces de încălzire, pentru că vom consemna valori de până la 17 grade Celsius. De altfel, ecartul termic la scara întregii țări, de sâmbătă, 10…17 grade, inclusiv în Capitală, o maximă de 14…15 grade Celsius”, a mai spus directoarea ANM.

Citește și: Episod sever de iarnă în România. Ninsorile au revenit în mai multe județe din țară. La Vârful Omu au fost minus 12 grade. Ger și în București