COD GALBEN de viscol la munte, se va depune strat nou de zăpadă. Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion

ANM a emis o nouă avertizare de fenomene meteo periculoase, fiind vizată zona montană de viscol şi temperaturi scăzute.

20 dec. 2021, 09:35
COD GALBEN de viscol la munte, se va depune strat nou de zăpadă. Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion

COD GALBEN de viscol la munte.  De luni, 20 decembrie, ora 10:00 , timp de 24 de ore, ANM anunţă ninsori moderate cantitativ și intensificări ale vântului. Zone afectate sunt la munte, la altitudini de peste 1700 m, în Carpații Meridionali și de Curbură.

În intervalul menționat, la altitudini de peste 1700 m, în Carpații Meridionali și de Curbură va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Vântul va prezenta temporar intensificări, cu rafale de peste 80…90km/h, viscolind ninsoarea. Astfel de fenomene se vor semnala și în restul zonei montane, dar la intensități mai mici.

Notă: local, intensificări temporare ale vântului vor fi și în sudul, centrul și estul țării, cu rafale în general de45…50 km/h. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie vaactualiza prezentul mesaj. 

COD GALBEN de viscol la munte. Risc crescut de avalanșă în zona Bâlea Lac – Stratul de zăpadă măsoară 134 de centimetri
Cel mai mare strat de zăpadă măsurat de meteorologi este de 134 de centimetri, la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraşului. La Bâlea Lac se înregistrează şi risc mare de producere de avalanşe, potrivit unei avertizări valabile până luni seara. Salvamontiştii sibieni recomandă schiorilor să evite luni zona Bâlea Lac, anunţă ANM.

Prognoza meteo de Sărbători. Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion. Se anunţă iarnă grea

„Testele de compresie făcute de salvamontişti indică, de asemenea, faptul că straturile de zăpadă nu au coeziune. Recomandăm schiorilor să evite practicarea sporturilor de iarnă în aceste zone. Traseele turistice la altitudini sunt închise”, au transmis salvamontiştii.

Accesul la Bâlea Lac se poate face cu maşina până la Bâlea Cascadă, de unde transportul este posibil doar pe cablu, cu telecabina.

Elena Mateescu (ANM) a spus cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion, anul acesta: „Treceri bruşte de la vreme  călduroasă, la vreme rece”

„Se confirmă ceea ce, începând de foarte mulţi ani, încoace observăm în evoluţia condițiilor meteorologie. Treceri bruşte de la vreme foarte călduroasă, la vreme mai rece şi amplitudini termice semnificative de la o zi la alta. În mai mult de 24 de ore, observăm diferenţe mai mari de 10-15 grade Celsius.

PROGNOZA METEO. Cum vor fi Crăciunul şi Revelionul. Ce anunţă meteorologii pentru prima lună de iarnă
Acest lucru se va întâmpla şi pe parcursul acestei săptămâni, mai ales începând de marţi, când vremea va intra într-un proces de răcire semnificativă, care se va resimţi în toată ţara, cu valori minime, pe parcursul nopţilor şi dimineților, foarte scăzute, care caracterizează o vreme rece pentru această perioadă, pentru că minimele vor coborî, în dimineţile zilelor de miercuri şi joi, până la -15, posibil -18 grade în zonele depresionare. Temperaturile vor fi negative în toată ţara, inclusiv în Capitală este posibil să consemnăm -9, -10 grade Celsius.

Este posibil ca zilele de miercuri şi joi să reprezinte cele mai reci nopţi şi dimineţi şi char şi zile, pentru că şi maximele diurne vor fi negative în aproape toată ţara – cel mult – 6, până la – 1 grad, în zona litoralului, după care, începând din 23, de la mijlocul săptămânii, să observăm o vreme în încălzire.

Vremea de Crăciun și de Revelion

Valorile termice, atât cele diurne cât şi cele nocturne, vor depăşi mediile climatologice specifice datei din calendar şi vorbim de valori, pentru zilele de joi, vineri şi sâmbătă, care în partea de vest şi sud-est a ţării, la nivelul maximelor, să înregistreze 13 – 14 grade Celsius. Inclusiv în Capitală, vorbim de valori, pentru ziua de Crăciun, de 9 – 10 grade Celsius.

Aşa cum arată datele pentru săptămâna 27 decembrie – 3 ianuarie 2022, temperaturi apropiate de norme, cu o tendinţă spre excedent a cantităților de precipitații, mai ales în sud”, a spus Elena Mateescu.