Cod galben și portocaliu de ploi abundente în multe zone ale țării. Care sunt județele vizate

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis cod portocaliu şi cod galben de ploi abundente şi intensificări ale vântului în aproape jumătate de ţară, valabile până vineri, 1 decembrie.

30 nov. 2023, 10:31
Cod galben și portocaliu de ploi abundente în multe zone ale țării. Care sunt județele vizate

Codul portocaliu intră în vigoare de joi, 30 noiembrie, ora 20.00 şi va fi valabil până vineri, 1 decembrie, ora 15.00. Fenomenele vizate sunt cantități însemnate de apă.

Citește și Un ciclon arctic loveşte din nou România în weekend. Strat nou de zăpadă şi temperaturi siberiene noaptea

Zone afectate: județul Maramureș și zona montană a județelor: Bistrița –Năsăud, Mureș, Bihor, Arad, Hunedoara, Alba, Cluj, Sălaj și Satu Mare.

În intervalul menționat, în județul Maramureș și în zona montană a județelor: Bistrița – Năsăud, Mureș, Bihor, Arad, Hunedoara, Alba, Cluj, Sălaj și Satu Mare se vor acumula cantități de apă de 50…70 l/mp și izolat de peste 80 l/mp.

Codul galben intră în vigoare de joi, 30 noiembrie, ora 17.00 şi va fi valabil până vineri, 1 decembrie, ora 21.00. Fenomene vizate: cantități moderate de apă, intensificări ale vântului.

În Crișana, Maramureș și în nordul Transilvaniei va ploua, iar în grupele nordice și centrale ale Carpaților Orientali și în Munții Apuseni, la început vor fi precipitații mixte, apoi predominant ploi, care vor determina topirea stratului de zăpadă. Se vor acumula cantități de apă în general de 25…40 l/mp.

Citește și El Niño se îndreaptă în prezent spre apogeu. Combinat cu vortexul polar, anunţă o iarnă teribilă

Local și temporar, în regiunile vestice vântul va prezenta intensificări cu viteze de 55…60 km/h, iar în toată zona montană înaltă rafalele vor depăși 80…100 km/h. Intensificări ale vântului vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.