Un ciclon arctic loveşte din nou România în weekend. Strat nou de zăpadă şi temperaturi siberiene noaptea

Vremea se încălzește din nou, iar pe 1 Decembrie temperaturile vor depăși 15 grade în unele zone ale țării. În nord, vest și centru sunt așteptate însă ploi abundente și, pe alocuri, există risc de polei.

29 nov. 2023, 17:05
Un ciclon arctic loveşte din nou România în weekend. Strat nou de zăpadă şi temperaturi siberiene noaptea

Vineri, 1 decembrie, se anunță ploi abundente în vestul, nordul și centrul țării și, pe alocuri, risc de polei, dar un ciclon arctic se anunţă de duminică. Temperaturile încep să crească spre sfârșitul săptămânii, odată cu avansul unei mase de aer cald dinspre sud. Limita dintre aerul cald și cel foarte rece va fi, însă, doar puțin mai la nord de țara noastră, de aceea ne putem aștepta la contraste mari între nordul și sudul țării.

Din 3 decembrie vremea va intra din nou într-un proces de răcire pentru că vorbim deja de maxime de la 8…18 grade în prima zi a lunii decembrie la cel mult 0…8 grade din 3 decembrie și minime preponderent negative cu cele mai coborâte valori de -11 grade în zonele depresionare, până la cel mult 3…4 grade în zona litoralului. Inclusiv în capitală ne așteptăm la minime de -1 grad până la cel mult 1 grad. Din 3 decembrie vom avea din nou condiții de iarnă luând în considerare masa de aer rece care va aborda zona țării noastre de la sfârșitul acestei săptămâni”, a explicat Elena Mateescu

Joi, 30 noiembrie – Sf. Andrei: ceaţă şi ger în depresiuni

Ziua de joi, când se sărbătorește Sfântul Andrei, va începe cu o dimineață friguroasă. În zonele depresionare, minimele se vor apropia de pragul de ger, iar izolat vor scădea sub -10°C. Local, se va semnala ceață.

Joi dimineața, vremea va fi rece în toată țara. În zonele depresionare, minimele se vor apropia de pragul de ger.
Joi dimineața, vremea va fi rece în toată țara. Harta interactivă a temperaturii arată temperaturi apropiate de pragul de ger în zonele depresionare.

El Niño se îndreaptă în prezent spre apogeu. Combinat cu vortexul polar, anunţă o iarnă teribilă

Pe la prânz se va încălzi ușor, dar maximele nu vor depăși 5 – 8 grade decât în Banat și în partea sudică a Munteniei, Olteniei și Dobrogei. După-amiaza, va începe să plouă în regiunile vestice, iar spre seară ploile se vor extinde în nordul și centrul țării.

La munte, inițial vor predomina ninsorile, apoi vor fi precipitații mixte, inclusiv polei în unele zone. Vântul se va intensifica progresiv, în special la altitudini de peste 1800 de metri.

Vineri, 1 decembrie – Ziua Națională a României, vreme de sărbătoare

În jumătatea sudică a țării ne vom bucura de o vreme călduță de 1 Decembrie. În Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și în sudul Transilvaniei și al Moldovei, mercurul din termometre va urca până la 10 – 18 grade.

Vremea va fi plăcută și destul de însorită în Muntenia, inclusiv în Capitală, și în Dobrogea, în timp ce în restul țării cerul va fi mai mult noros. În zonele înalte de munte, vântul se va intensifica, cu rafale maxime de 90 – 120 km/h.

Nu vă uitați umbrelele! În nord, vest și centru vor fi perioade cu ploaie puternică, iar cantitățile de apă vor depăși, local, 40 – 60 l/mp.

Vineri, 1 decembrie, se anunță ploi abundente în vestul, nordul și centrul țării. Click pe imagine pentru harta radar interactivă.

Un ciclon arctic aduce ninsori şi polei

În regiunile nordice temperaturile vor fi mult mai modeste decât în restul teritoriului, între 0 și 7 grade. Pe alocuri, este posibilă apariția poleiului, mai ales în prima parte a zilei.

Florinela Georgescu, director ANM: „Un nou ciclon polar va lovi România”. Fenomenul de iarnă care ne aşteaptă mai ales dimineaţa
Weekend-ul începe cu vreme caldă pentru această perioadă în majoritatea regiunilor, dar începând de duminică temperaturile încep să scadă, iar la începutul săptămânii viitoare vremea se va răci din nou.

În weekend este posibil să predomine, în cea mai mare parte a țării, precipitațiile și să consemnăm din nou lapoviță și ninsoare nu numai în zona montană înaltă ci și în zonele mai joase de relief”, a spus directorul ANM.

Radarul meteo arată prognoza norilor, ploilor și ninsorilor, pentru fiecare oră din următoarele patru zile. Tot de acolo poate fi accesată harta interactivă a temperaturii, unde poți urmări cât de cald sau de rece va fi oriunde în țară.