Cod portocaliu de ploi abundente. Avertizare ANM de ultimă oră

Avertizări de instabilitate atmosferică şi ploi abundente în cea mai mare parte a ţării, până vineri seară, anunţă ANM.

01 sept. 2022, 10:31
Cod portocaliu de ploi abundente. Avertizare ANM de ultimă oră

Cea mai mare parte a ţării se află sub avertizări de instabilitate atmosferică şi ploi abundente de joi de la ora 10:00, până vineri, la ora 21:00.

Conform ANM, în intervalul 1 septembrie, ora 10:00 – 2 septembrie, ora 21:00, se vor afla sub avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată mai multe zone.

Prognoza meteo. Prima zi de toamnă scutură zilele călduroase şi aduce ploi

”În intervalul menţionat, vor fi perioade cu averse ce vor avea şi caracter torenţial în  vestul, centrul, nordul, sud-vestul ţării şi la munte. Cantităţile de apă vor depăşi 25…40 l/mp şi pe alocuri vor fi descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi grindină”precizează meteorologii.

ANM-Avertizare-generala-T0-220901100016

De asemenea, perioade cu instabilitate atmosferică vor fi în majoritatea regiunilor şi în zilele următoare.  Pentru acelaşi interval, a fost emisă şi o avertizare cod portocaliu de ploi abundente. ”În Banat, Oltenia şi local la munte, în Transilvania şi Crişana vor fi perioade cu averse torenţiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 40…60 l/mp şi pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp”, indică datele ANM.

Alertă meteo: Furtuni violente în toată ţara, vremea se răceşte brusc. VIDEO cu inundaţiile şi noile hărţi ANM

Potrivit directorului meteo ANM, în prima jumătate a lunii septembrie vom avea temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit. De asemenea, se vor înregistra cantități apropiate de normalul pluviometric. Cu toate acestea, este posibil un deficit în jumătatea de vest a țării.

„Experiența cel puțin ultimilor ani ne-a arătat și ne-a adus frecvent în atenție faptul că toamnele au fost mai calde și ușor mai sărace în precipitații, așa cum a fost și toamna 2021. Trebuie să menționăm faptul că seceta de lungă durată din anul 2021-2022, la 1 septembrie 2022 începe noul an agricol și în condițiile în care la momentul actual vorbim de cel mai secetos an din istoria măsurătorilor meteorologice, ceea ce urmează să se întâmple în următoarea perioadă, până la sfârșitul lunii august în condițiile menținerii deficitului de apă, este posibil ca și noul an agricol să debuteze pe un fond de secetă pedologică extremă”, a spus Elena Mateescu.