Cod portocaliu de vijelii, valabil până vineri dimineaţă. În acelaşi timp, codul de caniculă se menţine actual

Meteorologii au emis, joi, o avertizare de instabilitate atmosferică accentuată, pentru Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania şi vestul Olteniei, până vineri dimineaţă. De asemenea, a fost emisă o avertizare de caniculă pentru Oltenia, Muntenia, Moldova, vestul Dobrogei, local Transilvania.

15 iul. 2021, 12:21
Cod portocaliu de vijelii, valabil până vineri dimineaţă. În acelaşi timp, codul de caniculă se menţine actual

Potrivit meteorologilor, în intervalul 15 iulie, ora 16:00 – 16 iulie, ora 06:00, în Banat, Crişana, Maramureş, local în Transilvania şi vestul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi pe alocuri grindină. În acest sens, a fost emisă o avertizare cod portocaliu.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25…40 l/mp. „Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse şi în restul zonei montane”, au transmis meteorologii.

Potrivit acestora, în judeţele Timiş, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Cluj, Hunedoara, Caraş-Severin, precum şi în zona montană a judeţului Alba vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, fiind emis cod portocaliu.

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…90 km/h, grindină şi frecvente descărcări electrice. Vor fi averse torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi local 35…50 l/mp şi izolat 70…80 l/mp.

Citeşte şi PROGNOZA METEO 15 iulie. Caniculă toată săptămâna, temperaturile urcă la 38 de grade Celsius

De asemenea, în zilele de 15 şi 16 iulie, în sudul, estul şi centrul ţării, valul de căldură va persista şi local va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat. „Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a teritoriului pe parcursul zilei de joi (15 iulie), iar vineri (16 iulie), mai ales în regiunile extracarpatice„, a mai transmis ANM.

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică, în intervalul ora 16.00-06.00, valabil până vineri, 16 iulie:

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică, în intervalul ora 14.00-22.00, valabil pentru joi, 15 iulie

Cod galben de caniculă, valabil de joi de la ora 14.00, până vineri la ora 23.00:

Cod galben de caniculă, pentru 15 şi 16 iulie

Sâmbătă, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării, local caniculară în sud, în est și în centru unde disconfortul termic va fi mai ridicat. În Banat, Crişana şi nordul Moldovei vor fi înnorări temporar accentuate și local averse, ce vor avea şi caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și condiții pentru vijelii şi căderi de grindină. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene vor fi posibile pe spaţii mici, mai ales în zonele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 29 şi 37 de grade, cu cele mai ridicate valori în sudul Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între 11…12 grade în depresiunile intramontane şi 24…25 de grade pe litoral.

La Bucureşti, sâmbătă, vremea se va menţine caniculară, cu disconfort termic accentuat. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 35…36 de grade, iar cea minimă se va situa în jurul a 20 de grade.