COD PORTOCALIU EMIS DE ANM, alerta pentru românii care merg la munte

Meteorologii anunţă că riscul de producere a avalanşelor, în mai multe masive, este însemnat, până sâmbătă seara, la altitudini de peste 1.800 de metri, deoarece stratul de zăpadă este instabil. La Bâlea Lac zăpada are aproape un metru şi jumătate, iar la Sinaia depăşeşte jumătate de metru.
Romania TV
28 dec. 2018, 15:51
COD PORTOCALIU EMIS DE ANM, alerta pentru românii care merg la munte

În ultimele 24 ore vremea s-a încălzit ușor și a fost în general închisă. Cerul a fost mai mult noros și local a nins slab. Vântul a suflat slab și moderat, cu intensificări izolate de până la 40 km/h în zonele mai joase, iar pe creste rafalele au depășit 70-80 km/h. Pe arii extinse s-a semnalat ceață, asociată în zonele înalte și cu depunere de chiciură. Stratul de zăpadă a prezentat variații nesemnificative de până la 3 cm.

La ora 14, la stațiile meteorologice măsura 140 cm la Bâlea-Lac, 99 cm la Vf. Omu, 63 cm la Vf. Călimani, 57 cm la Parâng, 66 cm la Sinaia, 57 cm la Semenic, 49 cm la Vf. Ceahlău, 50 cm la Vf. Țarcu, 45 cm la Vf. Vlădeasa, 29 cm la Predeal, 25 cm la Vf. Iezer Rodnei și 20 cm la Fundata.

Evoluţia vremii: Intervalul 28.12.2016 ora 20 – 29.12.2017 ora 20:
Vremea va fi în general închisă și se va răci. Cerul va fi noros și temporar va ninge în toate masivele, cantități moderate de 10-15 l/mp urmând să se înregistreze mai ales în zona Carpaților Meridionali, astfel încât stratul nou depus va fi local de 10-20 cm. Vântul va sufla în general moderat, din sector predominant nord-vestic, cu intensificări temporare ce vor atinge la rafală 40-50 km/h, iar în zona înaltă din Făgăraș, Bucegi și Țarcu-Godeanu va depăși la rafală 80-90 km/h, viscolind și spulberând zăpada. Se va semnala în continuare ceață, asociată local mai ales în zonele înalte și cu depunere de chiciură.
Peste 1800 m: temperaturi minime: -13 la -10 gr.C; temperaturi maxime: -11 la -7 gr.C
Sub 1800 m: temperaturi minime: -10 la -4 gr.C; temperaturi maxime: -7 la -3 gr.C

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivele Făgăraș și Bucegi: (risc însemnat)
La altitudini de peste 1800, pe fondul temperaturilor exclusiv negative din ultimele zile, la suprafață stratul este înghețat având în componență cruste de gheață și numeroase plăci de vânt, cu rezistență scăzută, mai ales pe pe versanții cu expoziție sudică și sud-estică. Se vor depune în următoarele 24 ore până la 10-15 cm de zăpadă proaspătă tip pulver, o parte a acesteia datorită vântului va fi viscolită și depusă pe văile și zonele adăpostite. La altitudini mai mici de 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse, dar și acesta va crește cu pănă la 10 cm. Declanşarea avalanşelor va fi posibilă la supraîncărcări slabe, pe pantele mai inclinate, iar în cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe mici, mai ales la altitudini de peste 1600 – 1800 m.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivele Țarcu – Godeanu: (risc însemnat)
În ultima săptămănă cantitățile de zăpadă cumulate au fost însemnate, depășind 50 l/mp la Vf.Țarcu, peste care se vor depune alți 15-20 cm de zăpadă proaspătă. Având temperaturile exclusiv negative, la peste 1800 m stratul de zăpadă prezintă cruste de gheață și numeroase plăci de vânt cu rezistență scăzută, în special pe versanții sudici și estici. Vântul intens a favorizat depunerea și acumularea zăpezii în zonele adăpostite și pe văi, unde s-au format depozite însemnate. La altitudini mai mici de 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse, dar va crește cu până la 10-15 cm de zăpadă proaspătă. Declanşarea avalanşelor va fi posibilă chiar şi la supraîncărcări slabe, pe pantele mai inclinate, iar în cazuri izolate vor fi posibile şi declanşări spontane de avalanşe mici sau medii, mai ales la altitudini de peste 1600 m.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivul Parâng – Șureanu: (risc însemnat)
Jumătatea superioară a stratului de zăpadă (ce măsoară în total 60-70 cm) este puțin stabilizată, fiind formată din cristale fine. În ultima săptămână precipitațiile au cumulat 20 l/mp, dar stratul nu a variat semnificativ. Pe fondul ninsorilor estimate moderate cantitativ, ce vor depune 10-15 cm de zăpadă proaspătă, stratul de zăpadă se va menține instabil în partea sa superioară. La altitudini de peste 1800 m se întâlnesc plăci de vânt, cu rezistență scăzută, iar sub 1800, precum și în zonele adăpostite se întâlnesc depozite de zăpadă formate datorită intensificărilor de vânt. Declanşarea avalanşelor va fi posibilă la supraîncărcări slabe, pe pantele mai inclinate, dar în cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe mici, mai ales la altitudini de peste 1600 m.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în Munții Vlădeasa – Muntele Mare: (risc însemnat)
Pe pantele cele mai înclinate stratul de zăpadă este mediu sau puțin stabilizat, având cumulat în ultima săptâmână 30 l/mp de precipitații sub formă de ninsoare, peste care se vor mai depune până la 10 cm de zăpada proaspătă. La suprafață sunt formate cruste de gheață și numeroase plăci de vânt, cu rezistență scăzută, mai ales pe versanții cu expoziție sud-estică. Declanşarea avalanşelor va fi posibilă la supraîncărcări cu turiști și în unele situații chiar şi la supraîncărcări slabe, pe pantele mai inclinate, iar în cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe medii.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în Grupa Nordică a Carpaților Orientali (zona Munților Rodnei): (risc însemnat)
Stratul total de zăpadă are în general dimensiuni de până la 60-70 cm, dar în ultima săptămână cumulându-se cantități însemnate, de peste 50 l/mp, zăpada este puțin stabilizată. La altitudini de peste 1800 m se întâlnesc plăci de vânt cu rezistentă scăzută, iar zăpada este formată predominant din cristale fine. În zonele mai joase sau adăpostite zăpada este cumulată în depozite mai însemnate. Declanşarea avalanşelor pe pantele mai incl inate va fi posibilă la supraîncărcări cu turiști, dar în cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe mici, mai ales la altitudini de peste 1600 m.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în Grupa Centrală a Carpaților Orientali (zona Munțiilor Călimani – Bistriței – Ceahlău): (risc însemnat)
La peste 1800 metri (Ceahlău) cea mai mare parte a stratului de zăpadă este puțin stabilizat, având în componență numeroase plăci de vânt (mai ales pe versanții cu expoziție predominant sud-estică) și cruste de gheață. În partea superioară a acestuia zăpada este formată în prinipal din cristale fine, iar în partea inferioară predomina cristalele fațetate și cele de tip cupă. În ultima săptâmână, cantitățile de precipitații sub formă de ninsoare au fost cuprinse între 25-40 l/mp, stratul de zăpadă fiind astfel puțin stabilizat.
La altitudini mai mici de 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse iar stratul instabil din partea superioară poate atinge pe alocuri 15-20 cm. Pe numeroase pante suficient de înclinate stratul este mediu sau puțin stabilizat. Declanşarea avalanşelor este posibilă la altitudini de peste 1800 m chiar şi la supraîncărcări slabe, pe pantele mai inclinate, iar în cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe mici. Sub 1800 m riscul este moderat și declanșările de avalanșe sunt posibile la supraîncărcări mari.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
”Credeam că va fi pentru tot restul vieții”. Alina Sorescu, confesiuni emoționante despre căsătoria cu Alexandru Ciucu
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a recunoscut totul: „Sunt dependent de fiole!”
Fanatik.ro
Ce să pui peste dalele din curte ca să nu mai crească buruieni. Trucul banal la care tot mai multe persoane apelează la curte
Capital.ro
TAXA pe care românii o primesc înapoi. Se depune cerere obligatoriu. Termenul legal este de 5 ani, după se pierd definitiv banii
Playtech.ro
Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Mesajul ferm al ministrului Daniel David pentru diaspora care amenință că vine să-și ia țara înapoi
wowbiz.ro
„Vai și amar de voi, sunteți niște terminate” Culiță Sterp TUNĂ ȘI FULGERĂ, după ce soția lui a fost criticată în urma imaginilor de la botez. Ce mesaj ȘOCANT a transmis
Spynews
Trei zodii protejate de divinitate. Totul va merge în viața lor așa cum își doresc
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, în proces cu fiul ei cel mare! Vedeta s-a prezentat în instanță fără avocat : ”Nu am apărător, o să văd ce fac”
Evz.ro
Cât va câștiga Nicușor Dan ca președinte al României
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
kanald.ro
Cine este Daniela, românca de 48 de ani, găsită moartă în propria casă, în Italia. Ce spun autoritățile italiene despre decesul ei
Cancan.ro
Călin Georgescu, prima REACȚIE după ce George Simion a pierdut alegerile prezidențiale 2025: 'Mă rog pentru Nicușor Dan'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în televiziune. A murit un mare prezentator. Toată țara îl plânge, era extrem de iubit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
stirilekanald.ro
Mămica a doi copii, răpită din fața casei și abandonată într-o mașină în flăcări. Mesajele cumplite pe care le-a primit soțul de la răpitori
Mihai Voropchievici, Horoscop Runic pana pe 26 mai 2025. Racii vor sustine o mica batalie, Scorpionii se afla pe o pojghita de gheata, Capricornii sunt marii castigatori
MediaFlux
Telefoanele mobile interzise începând cu 20 iunie 2025. Reglementările UE vizează și România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Plăţile cu unghia pe post de card bancar devin realitate într-un stat UE, de luna viitoare