COD PORTOCALIU EMIS DE ANM, alerta pentru românii care merg la munte

Meteorologii anunţă că riscul de producere a avalanşelor, în mai multe masive, este însemnat, până sâmbătă seara, la altitudini de peste 1.800 de metri, deoarece stratul de zăpadă este instabil. La Bâlea Lac zăpada are aproape un metru şi jumătate, iar la Sinaia depăşeşte jumătate de metru.
Romania TV
28 dec. 2018, 15:51
COD PORTOCALIU EMIS DE ANM, alerta pentru românii care merg la munte

În ultimele 24 ore vremea s-a încălzit ușor și a fost în general închisă. Cerul a fost mai mult noros și local a nins slab. Vântul a suflat slab și moderat, cu intensificări izolate de până la 40 km/h în zonele mai joase, iar pe creste rafalele au depășit 70-80 km/h. Pe arii extinse s-a semnalat ceață, asociată în zonele înalte și cu depunere de chiciură. Stratul de zăpadă a prezentat variații nesemnificative de până la 3 cm.

La ora 14, la stațiile meteorologice măsura 140 cm la Bâlea-Lac, 99 cm la Vf. Omu, 63 cm la Vf. Călimani, 57 cm la Parâng, 66 cm la Sinaia, 57 cm la Semenic, 49 cm la Vf. Ceahlău, 50 cm la Vf. Țarcu, 45 cm la Vf. Vlădeasa, 29 cm la Predeal, 25 cm la Vf. Iezer Rodnei și 20 cm la Fundata.

Evoluţia vremii: Intervalul 28.12.2016 ora 20 – 29.12.2017 ora 20:
Vremea va fi în general închisă și se va răci. Cerul va fi noros și temporar va ninge în toate masivele, cantități moderate de 10-15 l/mp urmând să se înregistreze mai ales în zona Carpaților Meridionali, astfel încât stratul nou depus va fi local de 10-20 cm. Vântul va sufla în general moderat, din sector predominant nord-vestic, cu intensificări temporare ce vor atinge la rafală 40-50 km/h, iar în zona înaltă din Făgăraș, Bucegi și Țarcu-Godeanu va depăși la rafală 80-90 km/h, viscolind și spulberând zăpada. Se va semnala în continuare ceață, asociată local mai ales în zonele înalte și cu depunere de chiciură.
Peste 1800 m: temperaturi minime: -13 la -10 gr.C; temperaturi maxime: -11 la -7 gr.C
Sub 1800 m: temperaturi minime: -10 la -4 gr.C; temperaturi maxime: -7 la -3 gr.C

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivele Făgăraș și Bucegi: (risc însemnat)
La altitudini de peste 1800, pe fondul temperaturilor exclusiv negative din ultimele zile, la suprafață stratul este înghețat având în componență cruste de gheață și numeroase plăci de vânt, cu rezistență scăzută, mai ales pe pe versanții cu expoziție sudică și sud-estică. Se vor depune în următoarele 24 ore până la 10-15 cm de zăpadă proaspătă tip pulver, o parte a acesteia datorită vântului va fi viscolită și depusă pe văile și zonele adăpostite. La altitudini mai mici de 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse, dar și acesta va crește cu pănă la 10 cm. Declanşarea avalanşelor va fi posibilă la supraîncărcări slabe, pe pantele mai inclinate, iar în cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe mici, mai ales la altitudini de peste 1600 – 1800 m.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivele Țarcu – Godeanu: (risc însemnat)
În ultima săptămănă cantitățile de zăpadă cumulate au fost însemnate, depășind 50 l/mp la Vf.Țarcu, peste care se vor depune alți 15-20 cm de zăpadă proaspătă. Având temperaturile exclusiv negative, la peste 1800 m stratul de zăpadă prezintă cruste de gheață și numeroase plăci de vânt cu rezistență scăzută, în special pe versanții sudici și estici. Vântul intens a favorizat depunerea și acumularea zăpezii în zonele adăpostite și pe văi, unde s-au format depozite însemnate. La altitudini mai mici de 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse, dar va crește cu până la 10-15 cm de zăpadă proaspătă. Declanşarea avalanşelor va fi posibilă chiar şi la supraîncărcări slabe, pe pantele mai inclinate, iar în cazuri izolate vor fi posibile şi declanşări spontane de avalanşe mici sau medii, mai ales la altitudini de peste 1600 m.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivul Parâng – Șureanu: (risc însemnat)
Jumătatea superioară a stratului de zăpadă (ce măsoară în total 60-70 cm) este puțin stabilizată, fiind formată din cristale fine. În ultima săptămână precipitațiile au cumulat 20 l/mp, dar stratul nu a variat semnificativ. Pe fondul ninsorilor estimate moderate cantitativ, ce vor depune 10-15 cm de zăpadă proaspătă, stratul de zăpadă se va menține instabil în partea sa superioară. La altitudini de peste 1800 m se întâlnesc plăci de vânt, cu rezistență scăzută, iar sub 1800, precum și în zonele adăpostite se întâlnesc depozite de zăpadă formate datorită intensificărilor de vânt. Declanşarea avalanşelor va fi posibilă la supraîncărcări slabe, pe pantele mai inclinate, dar în cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe mici, mai ales la altitudini de peste 1600 m.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în Munții Vlădeasa – Muntele Mare: (risc însemnat)
Pe pantele cele mai înclinate stratul de zăpadă este mediu sau puțin stabilizat, având cumulat în ultima săptâmână 30 l/mp de precipitații sub formă de ninsoare, peste care se vor mai depune până la 10 cm de zăpada proaspătă. La suprafață sunt formate cruste de gheață și numeroase plăci de vânt, cu rezistență scăzută, mai ales pe versanții cu expoziție sud-estică. Declanşarea avalanşelor va fi posibilă la supraîncărcări cu turiști și în unele situații chiar şi la supraîncărcări slabe, pe pantele mai inclinate, iar în cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe medii.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în Grupa Nordică a Carpaților Orientali (zona Munților Rodnei): (risc însemnat)
Stratul total de zăpadă are în general dimensiuni de până la 60-70 cm, dar în ultima săptămână cumulându-se cantități însemnate, de peste 50 l/mp, zăpada este puțin stabilizată. La altitudini de peste 1800 m se întâlnesc plăci de vânt cu rezistentă scăzută, iar zăpada este formată predominant din cristale fine. În zonele mai joase sau adăpostite zăpada este cumulată în depozite mai însemnate. Declanşarea avalanşelor pe pantele mai incl inate va fi posibilă la supraîncărcări cu turiști, dar în cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe mici, mai ales la altitudini de peste 1600 m.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în Grupa Centrală a Carpaților Orientali (zona Munțiilor Călimani – Bistriței – Ceahlău): (risc însemnat)
La peste 1800 metri (Ceahlău) cea mai mare parte a stratului de zăpadă este puțin stabilizat, având în componență numeroase plăci de vânt (mai ales pe versanții cu expoziție predominant sud-estică) și cruste de gheață. În partea superioară a acestuia zăpada este formată în prinipal din cristale fine, iar în partea inferioară predomina cristalele fațetate și cele de tip cupă. În ultima săptâmână, cantitățile de precipitații sub formă de ninsoare au fost cuprinse între 25-40 l/mp, stratul de zăpadă fiind astfel puțin stabilizat.
La altitudini mai mici de 1800 m stratul are dimensiuni mai reduse iar stratul instabil din partea superioară poate atinge pe alocuri 15-20 cm. Pe numeroase pante suficient de înclinate stratul este mediu sau puțin stabilizat. Declanşarea avalanşelor este posibilă la altitudini de peste 1800 m chiar şi la supraîncărcări slabe, pe pantele mai inclinate, iar în cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe mici. Sub 1800 m riscul este moderat și declanșările de avalanșe sunt posibile la supraîncărcări mari.

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Moneda digitală ia locul numerarului în România? Decizia oficială a fost anunțată: În 2026...
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Pâinea se va scumpi în urma noilor măsuri fiscale. Cât vom da pe alimentul de bază
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Emil Gânj este bărbatul care a ucis-o pe Anda. Poliția Română cere sprijinul populației pentru a-l găsi!
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Arafat a dat alerta. Avertisment național, după caniculă și furtuni: Poate fi o catastrofă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Premierul Ilie Bolojan a anunțat decizia Guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă