Cod roșu de avalanșă în Carpații Meridionali. Șoferii care au urcat cu mașinile la Cabana Capra vor rămâne fără carnet pentru 60 de zile și vor fi amendați

Salvamontiștii au scos câinii să caute oamenii în zăpadă, speriați de avalanșe. Totul după ce 60 de turiști au fost în pericol la Cabana Capra din Munții Făgăraș, unde mașinile lor pur și simplu au fost îngropate în zăpadă.

06 feb. 2023, 10:45
Cod roșu de avalanșă în Carpații Meridionali. Șoferii care au urcat cu mașinile la Cabana Capra vor rămâne fără carnet pentru 60 de zile și vor fi amendați

Cod roșu de avalanșă în Carpații Meridionali. În Munții Făgăraș, la peste 1800 m, în ultimele 36 de ore s-au depus aproximativ 50 cm de zăpadă pulver, în special pe versanții nordici. Aceasta s-a depus peste stratul instabil prezent în zilele anterioare care depășea 50-60
cm pe majoritatea versanților. Astfel, în partea superioară a stratului se întâlnește un strat cu rezistență scăzută, ce depășește pe majoritatea versanților 80-100 cm și care are o slabă coeziune între cristale, dar și față de crusta mai veche de gheață aflată dedesubt, anunță ANM.

În zona crestelor, sunt formate plăci de vânt pe versanții estici și sudici, altele mai vechi fiind acoperite de zăpada proaspăt depusă. Pe văi și în zonele adăpostite, sunt depozite însemnate, care depășesc 3 m, formate de asemenea din zăpadă cu rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale. Stratul mai vechi, din profunzime, este format din zăpadă întărită, cu cruste subțiri de gheață intercalate.

Meteorologii anunță că se vor declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari, prin ruperea și alunecarea stratului instabil din partea superioară, ce depășește pe alocuri 80-100 cm peste straturile mai vechi și întărite, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat chiar și la supraîncărcări mici.

Sub 1800 m stratul de zăpadă este de asemenea consistent. Pe pantele înclinate, stratul instabil de la suprafață, care depășește pe alocuri 50-70 cm, va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari, riscul declanșărilor fiind amplificat la supraîncărcări.

Citește și: Lanț de avalanșe la munte. Două drumuri naționale închise din cauza ninsorilor și viscolului. Trafic restricționat pe mai multe șosele

 

Amenzi pentru turiștii salvați după avalanșa de la Cabana Capra

Cei 57 de turişti coborâţi de salvatori de la Cabana Capra, după ce aceasta a fost lovită de avalanşă, au ajuns acasă în siguranţă. Reprezentanţii Poliţiei judeţene Argeş au declarat, duminică seară, pentru News.ro că șoferii care au urcat cu maşinile pe Transfăgărăşan deşi drumul este închis vor fi amendați.

Conform legii, termenul pentru sancţionarea șoferilor este de şase luni. Şoferii care au intrat pe drumul închis vor avea permisele suspendate pentru 60 de zile şi pot primi amenzi cuprinse între 870 şi 1160 de lei, respectiv 6-8 puncte de penalizare.

Deocamdată maşinile aflate în parcarea cabanei sunt încă prinse sub zăpadă. Unele au fost răsturnate pe plafon, altele au fost luate de valul de zăpadă şi ridicate peste maşinile parcate alături.