FOTO şi VIDEO: O avalanşă a îngropat cabana Capra în nămeţi. Circulaţie închisă sau restricţionată pe tronsoane din A1

Conform sursei citate, la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanşe mari în zona Şaua Doamnei (Curmătura Balii). Unităţile Salvamont au avut peste 100 de intervenţii sâmbătă, la nivel naţional. Iarna îşi arată colţii şi pe drumurile naţionale, nu doar pe crestele munţilor.

05 feb. 2023, 13:07

UPDATE avalanşă la cabana Capra: Poliţiştii din Argeș au anunțat că vor verifica modul în care turiştii au ajuns, pe un sector de drum închis circulaţiei, la Cabana Capra, unde sâmbătă seara a avut loc o avalanșă de proporții. Potrivit IPJ Argeș, cei care circulă pe drumuri închise riscă amendă și suspendarea permisului auto pentru 60 de zile.

UPDATE avalanşă la cabana Capra: Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că dacă turiştii care se află la cabana Capra au încălcat regulile care spun că drumul care duce către unitatea de cazare este închis, aceştia nu doar că şi-au pus vieţile în pericol, dar au pus în pericol şi vieţile tuturor salvatorilor care intervin, duminică, pentru evacuarea lor.

Dacă drumul era închis şi s-a riscat pentru a se ajunge acolo încălcând regulile, înseamnă că turiştii şi-au pus viaţa lor în pericol, dar au pus şi viaţa pompierilor în pericol şi nu numai a pompierilor, a întregului corp de salvatori care a fost acolo”, a afirmat Raed Arafat duminică după amiază, într-o intervenţie telefonică la Dig 24.

Acţiunea autorităţilor în zona cabanei Capra a început încă de dimineaţă, în jurul orei 8 iar aceasta poate dura câteva ore, a precizat oficialul din Ministerul Afacerilor Interne. „Sperăm că se va termina această misiune la lumina zilei şi că vor putea să retragă după ce evacuează cele 50 de persoane care se află la cabană”, a adăugat Raed Arafat. Acesta a subliniat că intervenţia este una dificilă, întrucât avalanşa a antrenat şi copaci, iar zonele prin care se face coborârea trebuie eliberate.
Raed Arafat a ţinut să sublinieze că în continuare, în zonă, nu este exclus riscul de producere a unor noi avalanşe.

UPDATE avalanşă la cabana Capra: În urma solicitării turiștilor de la unitatea de cazare, se deplasează forțele de intervenție ale pompierilor argeșeni cu o autofreză de zăpadă multifuncţională, o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat, o autospecială de transport persoane și victime multiple, două autospeciale de primă intervenție și comandă și două microbuze.

Se încearcă evacuarea acestora până la o altă unitate de cazare care se află la km 104 al Transfăgărășanului. La misiune participă personal din partea Salvamont Argeș, IJJ Argeș și Secția Drumuri Naționale.

Pentru evacuarea celor 60 persoane rămase izolate în Cabana Capra, km 108, ca urmare a avalanșelor produse în zonă, au fost dislocate două șenilate de la ISU Vâlcea și ISU Olt și un UTV de la ISU Dâmbovița.

UPDATE: Premierul Nicolae-Ionel Ciucă dă asigurări că autorităţile monitorizează situaţia generată de fenomenele meteorologice periculoase din această perioadă şi continuă să intervină în sprijinul cetăţenilor care au nevoie de ajutor, precizând că a stabilit împreună cu ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, şi cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, o serie de măsuri pentru optimizarea misiunilor de răspuns. Gradul de umplere a depozitelor de gaze naturale este la peste 62% din capacitate.

”Monitorizăm situaţia generată de fenomenele meteorologice periculoase din această perioadă şi continuăm să intervenim în sprijinul cetăţenilor care au nevoie de ajutor. Am stabilit împreună cu ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, şi cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, o serie de măsuri pentru optimizarea misiunilor de răspuns, la nivel naţional!, anunţă premierul.
Forţe ale Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, poliţişti, jandarmi – alături de serviciile de Ambulanţă, Salvamont, precum şi personal specializat din cadrul Administraţiei Drumurilor sunt în misiune pentru deblocarea traficului rutier pe drumurile blocate şi pentru sprijinirea oamenilor. Mijloacele si echipamentele sunt operative şi, în 14 judeţe am activat Centrele Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, la nivelul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, conform premierului.

”Suntem în legătură şi cu autorităţile locale pentru a răspunde solicitărilor semnalate de cetăţeni şi, la nevoie, echipaje de salvatori, cu tehnică aflată în dotare să se deplaseze în sprijinul acestora. Totodată, la nivelul Guvernului am luat măsuri pentru asigurarea energiei necesare consumului cetăţenilor şi mediului de afaceri. Avem rezervele necesare de gaze naturale pentru a trece cu bine iarna. Gradul de umplere a depozitelor este astăzi la peste 62% din capacitate, ceea ce asigură consumul necesar populaţiei şi economiei, indiferent de condiţiile meteorologice ale acestei ierni”, afirmă şeful Executivului.

O avalanşă de mari dimensiuni s-a produs, sâmbătă seară, în Munţii Făgăraş, valul de zăpadă lovind cu putere cabana Capra, unde a produs pagube şi acoperind maşini aflate în parcarea cabanei care este situată în apropierea Transfăgărăşanului, la aproape 1600 de metri altitudine. Informaţia a fost făcută publică de o organizaţie care monitorizează avalanşele şi care precizează că nu există victime, ci doar pagube materiale.

Un anticiclon loveşte România, se depune strat de zăpadă de 25 de cm, iar gerul afectează toată ţara. HARTA actualizată de ANM

„O avalanşă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra şi parcarea din faţa cabanei. Nu sunt victime dar sunt pagube materiale atât la cabană precum şi mai multe maşini avariate”, anunţă, pe Facebook,  Avalanşe în Carpaţi, ONG care monitorizează fenomenul avalanşelor în munţii Carpaţi.

Şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, a comentat la postarea celor de la Avalanşe în Carpaţi, precizând că avalanşa care a lovit cabana a venit dinspre pârâul Pisica.

Viscolul face ravagii. Copac căzut peste o maşină în mers, un copil a murit. IGSU anunţă intervenţii în opt judeţe

De asemenea, Serviciul Naţional Salvamont a confirmat informaţiile făcute publice de către acest ONG.

„Cum ninsorile şi vântul continuă este de aşteptat să se producă mai multe avalanşe declanşate spontan, chiar şi în zona montana de sub 2000 de metri, unele dintre acestea de dimensiuni mari”, precizeaz salvamontiştii.

Oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş au precizat că nu au fost solicitaţi să intervină în urma unui astfel de incident.

Conform sursei citate, la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanşe mari în zona Şaua Doamnei (Curmătura Balii).

Un buletin nivometeorologic emis vineri anunţa că, până duminică seară, este risc mare de avalanşă, cotat cu patru din cinci, în munţii Făgăraş, Ţarcu-Godeanu, Parâng-Şureanu şi în Masivul Bucegi.

Unităţile Salvamont au avut peste 100 de intervenţii sâmbătă, la nivel naţional, din care zeci de acţiuni pe pârtiile de schi, dar şi foarte multe pe munte, cu persoane rătăcite, arată pagina de Facebook a serviciului.

În masivul Rodnei, salvamontiătii din Bistriţa au găsit, în condiţii meteo extreme, cu temperaturi de -15 grade, vânt puternic şi viscol, în jurul orei 04:00, două persoane rătăcite, adăpostite în refugiul Gărgalău.

Salvamont Zarnesti a fost solicitat să recupereze un turist în vârstă de 32 de ani, de pe ”drumul de sub munte” (dintre Peştera şi Măgura). Acesta se afla în stare de epuizare din cauza efortului susţinut în parcurgerea traseului ales, în condiţii de ninsoare abundentă. Acţiunea a fost dusă la bun sfârşit de o echipă alcătuită din 2 salvatori montani, care s-au deplasat pe schiuri de tură, acesta fiind cel mai rapid mijloc de a ajunge la victimă.

Circulaţie închisă pe un tronson al A1, în jud. Sibiu, şi pe alte două tronsoane de drumuri naţionale din judeţul Buzău / Trafic restricţionat pentru maşini de mare tonaj pe alte trei sectoare de drum din Buzău

Circulaţia este închisă duminică dimineaţă pe un tronson al A1, în jud. Sibiu, şi pe alte două tronsoane de drumuri naţionale din judeţul Buzău. Traficul este restricţionat pentru maşini de mare tonaj pe alte trei sectoare de drum din Buzău.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, este închisă circulaţia pe următoarele tronsoane de drumuri:

– A1 Sibiu – Deva, tronsonul Boiţa – Cunţa, judeţul Sibiu;

– DN 22 Râmnicu  Sărat, judeţul Buzău  – limita cu judeţul Brăila;

– DN 2B municipiul Buzău – limită judeţul Brăila.

Pe DN 2 Mărăcineni – Oreavul, judeţul Buzău şi ieşire din municipiul Râmnicu Sărat – limită cu judeţul Vrancea, se circulă dirijat, controlat, cu antemergător.

TRAFIC RESTRICŢIONAT (autovehicule cu masa mai mare de 7,5 tone);

– DN 22 limită judeţul Buzău – municipiul Brăila;

–  DN 2B limită judeţul Buzău – municipiul Brăila.

TRAFIC RESTRICŢIONAT (autovehicule cu masa mai mare de 3,5 tone):

– DN 2C Costeşti, judeţul Buzău – limită cu judeţul Ialomiţa.

Sunt semnalate precipitaţii sub formă de ninsoare pe raza judeţelor Alba, Bacău, Buzău, Dolj, Gorj, Olt, Prahova, Sibiu şi Vrancea, iar în judeţul Brăila sunt sectoare de drumuri unde partea carosabilă este alunecoasă din cauza poleiului.

RECOMANDĂRI:

Poliţiltii recomandă şoferilor să se informeze cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să se  deplaseze şi să îşi echipeze maşina corespunzător.

”Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă! Dacă partea carosabilă este alunecoasă ori acoperită cu zăpadă, reduceţi considerabil viteza pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare este mult mai mare. Nu bruscaţi comenzile autovehiculelor, ci folosiţi frâna de motor pentru încetinire! Pentru evitarea blocajelor de trafic, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule staţionate şi permiteţi accesul utilajelor de deszăpezire! Înainte de a pleca în călătorie, asiguraţi-vă rezerve de carburant, apă şi hrană şi luaţi în considerare amânarea deplasărilor nonurgente pe perioada manifestărilor meteorologice periculoase!”, transmite Centrul Infotrafic din IGPR.