COD ROŞU DE CANICULĂ în Bulgaria, în apropierea graniţei cu România

O avertizare de cod roşu de caniculă a fost emisă duminică pentru trei regiuni din Bulgaria, în timp ce restul ţării se află sub avertizare de cod portocaliu, a anunţat Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie, relatează site-ul Novinite.com.

RomaniaTV.net
15 iul. 2012, 09:41
COD ROŞU DE CANICULĂ în Bulgaria, în apropierea graniţei cu România

Codul roşu de caniculă a fost emis pentru prima dată în Bulgaria de la introducerea sistemului şi este în vigoare pentru regiunile Plevna, Ruse şi Veliko Tărnovo, unde mercurul termometrelor va urca până la 43 de grade Celsius.

Codul roşu este emis pentru temperaturi care depăşesc 41 de grade Celsius.

Autorităţile au recomandat populaţiei să nu se aventureze afară, în special în jurul prânzului şi al după-amiezii, să respecte cu stricteţe recomandările şi să fie pregătite pentru măsuri de urgenţă.

Temperaturile în restul Bulgariei vor fi cuprinse între 37 şi 42 de grade Celsius.

Vremea pe litoral va fi însorită, iar temperaturile vor varia între 33 şi 34 de grade Celsius în aer şi 25-28 de grade Celsius în apă.

Meteorologii susţin că nu se aşteaptă la un nou val de caniculă în acestă vară şi asigură că nu este nimic neobişnuit în a se înregistra temperaturi ridicate, chiar dacă acestea sunt periculoase. Potrivit lor, astfel de valuri de caniculă se înregistrează în medie la fiecare cinci ani. În Bulgaria, cel mai recent a fost înregistrat în iulie 2007, când mercurul termometrelor a atins 45 de grade Celsius în unele zone.

Recordul absolut de temperatură în Bulgaria a fost măsurat în 1916 în satul Sadovo, din apropiere de Plovdiv.

O masă de aer mai rece, însoţită de ploi în cursul după-amiezii şi al serii, va aduce temperaturi mai suportabile luni.