Cod roşu de caniculă în cea mai populară destinaţie pentru turiştii români. Avertisment de la Guvern

MAE atarge atenţia românilor că legislaţia elenă interzice şi sancţionează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc şi poate genera astfel apariţia unui focar de incendiu.

18 iul. 2023, 10:44
Cod roşu de caniculă în cea mai populară destinaţie pentru turiştii români. Avertisment de la Guvern

Cod roşu de caniculă prelungit în Grecia, pentru săptămâna 17-22 iulie, iar autorităţile elene au emis o nouă avertizare privind creşterea riscului apariţiei incendiilor, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Serviciul local de Meteorologie (EMY) a prelungit perioada pentru care este valabil codul roşu de caniculă, pentru întreg teritoriul ţării (temperaturile vor atinge valori de până la 42 de grade Celsius).

„Totodată, pe fondul producerii mai multor incendii de vegetaţie, autorităţile elene au emis o nouă avertizare privind creşterea riscului apariţiei incendiilor, producerea acestora fiind favorizată de temperaturile ridicate (cu 5-7 grade Celsius peste media anuală normală), gradul foarte scăzut de umiditate al combustibililor naturali (ex.: crengi/vegetaţie/frunze/ace de pin uscate) şi existenţa condiţiilor de propagare rapidă a unor potenţiale focare, din cauza intensificării vitezei vântului”, reiese din comunicatul MAE.

Prognoza meteo pe două săptămâni: Cuptor peste România, disconfort termic până în august

Legislaţia elenă interzice şi sancţionează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc şi poate genera astfel apariţia unui focar de incendiu.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 şi Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web: http://atena.mae.rohttp://salonic.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_rowww.meteoalarm.orgwww.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

 

Cod roşu. Cea mai ridicată temperatură din Europa a fost înregistrată luni în sudul Spaniei, unde la Andujar s-au înregistrat 44,8°C, transmite BBC.

Sicilia nu a fost prea departe, cu 43,5C. Şi ţări precum Italia, Grecia şi Turcia au depăşit, de asemenea, 40C, astfel încât căldura a fost generalizată. De asemenea, se preconizează că va continua pentru o mare parte din această săptămână, iar în unele locuri se aşteaptă ca temperaturile să fie şi mai ridicate în următoarele zile.

Agenţia meteorologică a ONU, Organizaţia Meteorologică Mondială, spune că, până miercuri, căldura se va intensifica în unele părţi ale Mediteranei, inclusiv în Turcia şi Grecia.

Nopţile vor fi, de asemenea, extrem de călduroase, oferind puţină uşurare de la căldura persistentă. Un incendiu forestier de proporţii a izbucnit deasupra oraşului Bitsch din Valais, Elveţia – o regiune renumită pentru staţiunile alpine şi pentru Matterhorn. La faţa locului se află aproximativ 150 de pompieri şi 25 de poliţişti, dar incendiul continuă să ardă necontrolat şi se extinde rapid.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care se află în prezent la Bruxelles pentru un summit, a declarat că autorităţile fac tot posibilul pentru a ajuta.

„Astăzi a fost prima zi esenţial dificilă din această vară”, spune el. „Fără îndoială că vor urma şi altele. Au avut loc şi vor continua să aibă loc incendii de vegetaţie. Acesta este, de asemenea, unul dintre efectele crizei climatice cu care ne confruntăm cu o intensitate din ce în ce mai mare.”